Datum zveřejnění: 
20. 6. 2018


Co takhle si vystřelit z největšího vzduchového děla na světa? Nebo se pustit se do pokusů s potravinami? A co si zkusit vyrobit vlastní hudební nástroj? Možná vám to přijde bláznivé, ale přesně toto, a ještě mnohem víc můžete zažít na kreativním festivalu Marker Fair Prague.

Celkem 180 tvůrčích projektů, 20 workshopů a 50 vystoupení a přednášek pro návštěvníky a návštěvnice bez ohledu na věk, to je kreativní festival Marker Faire Prague. Toto vůbec první české setkání markerů neboli kutilů a kutilek 21. století, kteří rádi sahají po nových trendech a technologiích, proběhne o víkendu 23. a 24. června v Průmyslovém paláci na pražském výstavišti.

„Markeři jsou kutilové nové generace, kteří své nápady sdílejí a inspirují ostatní, aby si něco vyzkoušeli vyrobit. Podobné projekty je nutné vidět a zažít, je to hlavně o procesu a přímé zkušenosti,“ říká Denisa Kera, ředitelka festivalu Maker Faire Prague 2018, který se po úspěšném tažení mnoha světovými městy poprvé uskuteční v Česku. Samotný festival je současně jarmarkem, konferencí, trochu i cirkusem a zároveň lidovou přehlídkou inovací, různých vychytávek a kreativních nápadů všeho druhu.

K chystám atrakcím patří třeba skleněné parní stroje, největší velkoformátová fotografie Prahy nebo třeba možnost vyrobit si svého miniaturního robůtka z kartáčků na zuby či si vytesat dřevěnou motokáru. Také si můžete vytisknout svůj vlastní výtvor na 3D tiskárně. Kdyby vám chyběl pohyb, bude tu i dřevěné kolo pro lidského "křečka". Na festivalu budou vystavovat děti, senioři, a dokonce i celé rodiny. Pro většinu je to hobby a aktivní způsob trávení volného času, ale jsou i tací, kteří proměnili své koníčky v úspěšný byznys. „Silicon Valley je i u nás v Česku. Festival Maker Faire Prague ukáže, co se kutí, pájí, vytváří, vaří a fermentuje v českých dílnách, kůlnách, laboratořích a sklepech, a jaký to má potenciál,“ říká Denisa Kera.

Festival také prezentuje nový trend ve vzdělávání: „Maker Faire ukazuje, jaký tvůrčí potenciál v nás je. Tenhle potenciál se dnes dá skvěle rozvíjet pomocí nových technologií, ale také sdílených a otevřených dílen, které rovněž představíme. Přáli bychom si inspirovat změny ve vzdělávání, aby se více rozvíjela dětská kreativita tím, že budou žáci místo memorování pracovat na projektech, které je baví,“ uzavírá programový ředitel Jiří Zemánek z FEL ČVUT v Praze.

Festival Maker Faire Prague 2018 vznikl s podporou PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, a všichni nekomerční makeři na něm mohou vystavovat zdarma. Makery podpořili i další partneři (BASF, Fujitsu, T-Mobile, Condrad, Horbach, Verbatim a další), a to jak svými vlastními projekty, tak cenami a dalšími aktivitami. Další informace najdete na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na sociálních sítích Facebooku, Twitteru či Instagramu.

Autor: 
Ludmila Hamplová
Zdroj: 
marieclaire.cz