Datum zveřejnění: 
20. 6. 2018

Programový ředitel festivalu Maker Faire Praha Jiří Zemánek je srdcem kutil, a tak se nelze divit, že první festival tvůrců v Česku je jeho srdeční záležitost. Co na tomto veletrhu můžete zažít a vidět, jste se mohli dozvědět v Rozstřelu.

Již v sobotu otevírá své brány na pražském Výstavišti veletrh Maker Faire, kde si dají dostaveníčko hobby tvůrci, technologičtí kutilové, bastlíři a vynálezci všeho druhu. Bude jich více než 150 a představí své bláznivé i zcela seriozní projekty. Akce se koná o víkendu 23. a 24. června 2018 v Průmyslovém paláci a ve studiu Rozstřelu nám ji představil její programový ředitel Jiří Zemánek.

Maker Faire je globální síť festivalů, kterou vytvořila redakce časopisu Make v San Francisku. Akce, která slaví úspěch po celém světě, se v České republice bude konat poprvé. Loni proběhlo 221 Maker Fairů ve 45 zemích. Celkově je navštívilo 1,5 milionů lidí.

Rozstřel přinesl nejen informace o festivalu, ale také praktickou ukázku toho, co můžete na festivalu zažít například 3D tiskárnu, která „tiskne“ z čokolády. Jiří Zemánek představil i projekty, které řeší na svém vědeckém pracovišti na Elektrotechnické fakultě ČVUT, a poradil, kam si třeba zajít vytisknout své výtvory na 3D tiskárně nebo co použít ke zautomatizování domácnosti.

Kutilové sobě

„Kolem sebe můžeme vidět renesanci kutilství, vyrábění a lidé se vracejí k tomu, že něco vyrábějí a tvoří a festival na to staví,“ popisuje Zemánek důvod vzniku Maker Faire. Je to podle něj  oslava lidské tvořivosti.

Organizátoři si zakládají na to, aby to byl festival pro všechny, odborníky i laiky, kluky a holky i pro jejich rodiče. Platí to jak pro návštěvníky, tak pro vystavovatele. Nekomerční vystavovatelé navíc dostali místo na výstavišti zdarma.

Hnutí, které vzniklo na základě tohoto renesance kutilství je známé i tím, že své náklady sdílí.

„V Česku se tolik nenosí se s těmi svými výtvory pochlubit a to chceme i trochu změnit,“ říká programový ředitel festivalu Maker Faire Lidé se tak mohou navzájem lépe propojit a třeba své nápady navzájem propojit nebo se i vzdělat.

Kutilství v minulosti vyplývalo z určitého nedostatku. Nyní je to jiné. Motivace není především v nedostatku, ale v tom , že je to baví a že mají určité puzení v tom, přenést myšlenku do reálného života.

Lidé mají i více možností, jak své nápady uvést do fyzického výrobku, Hodně tomu pomáhají 3D tiskárny, které umožňují v počítači navržený model jednoduše nechat vytisknout a nemuset se tak někde trápit u soustruhu. Takový model si můžete vytvořit sami nebo si upravit již vytvořený model, který si stáhnete ze specializovaných stránek. Pokud 3D tiskárnu nemáte, můžete využít některou v tzv, otevřených dílnách, z nichž jedna vzniká i v Praze.

Jak taková 3D tiskárna vypadá, mohli diváci přímo ve studiu, kde se představila čokotiskárna, neboli 3D tiskárna, která místo plastu využívá jako materiál potraviny.

Léčba rakoviny i malované vajíčko

Kam může vést kutilství ukázal Zemánek i na příklade z vlastní praxe. Na své fakultě tak například vytváří speciální zařízení, které umožní pohybovat s mnoha malými objekty, což se může hodit například v lékařství při použití jako mikropinzeta. Ve spolupráci v projektu Biocentex se zkoušejí zlepšit analytické metody, které mohou například zlepšit detekci rakoviny.

Více kutilský byl ale úspěch s pomalovaným vajíčkem, které bylo „inženýrským způsobem“ pomalováno pomocí robota, aby se pomocí staré animační technologii rozpohybovalo. Videa si všimli i v Jižní Americe, kde autora pozvali do speciálního pořadu, kde vystupoval po boku slavné zpěvačky Shakiry.

 

Zdroj: 
technet.cz