Datum zveřejnění: 
18. 6. 2018

Několik vysokých škol, výzkumných institucí a firem rozšířilo řady nedávno založeného Českého optického klastru, u jehož zrodu stály společnosti Meopta-optika, Hella Autotechnik Nova, Zebr, Pramacon HT a Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR.
Klastr se tak rozšířil o další zájemce, kteří se chtějí podílet na budování centra pro inovace v optice ve střední Evropě a těžit ze společných projektů klastru. Novými členy Českého optického klastru se staly výzkumné i průmyslové subjekty působící v oblasti optiky.
Do klastru se zapojila Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické v Praze, Fyzikální ústav Akademie věd ČR, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Univerzita obrany v Brně či společnost Network Group.
"Mezi společné zájmy a přínosy pro členy klastru patří efektivnější navazování spoluprací ve výzkumu a vývoji, usnadnění exportu i přístupu k velkým zakázkám a motivace mladých lidí k většímu zájmu o studium a kariéru v oborech souvisejících s optikou," uvedl předseda výkonné rady klastru Jiří Nuc.
Nový klastr by se měl podle Nuce do čtyř let stát špičkovým centrem pro inovace ve střední Evropě, a to pro obory optika, optomechatronika, fotonika, optoelektronika a jemná mechanika.
"Český optický klastr znamená pro naši univerzitu především možnost hlubšího propojení s hlavními hráči – průmyslovými firmami, armádou a výzkumnými centry. Provádíme špičkový výzkum na poli optiky a chceme svůj potenciál dále rozvíjet," řekl rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. Univerzita plánuje vybudovat v Olomouci další vědecko-technické centrum, které by mohly využívat i firmy zapojené v klastru. Podniky by zde mohly spolupracovat i při výuce a odborných praxích studentů, jimž by poté nabídly pracovní místa.      

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes