Datum zveřejnění: 
18. 6. 2018

Studenti ČVUT Ondřej Zbytek a Ondřej Svoboda před dvěma lety spolu s Valerym Mezentsevem z VŠE vyvinuli a dodali Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) celosvětově nejvyspělejší tzv.
mlžnou komoru. Ta dokáže zobrazit běžně neviditelnou dráhu elektricky nabitých částic. Zpráva se roznesla po Evropě a během loňského roku si zařízení pořídilo i prestižní muzeum vědy CosmoCaixa v Barceloně. Zanedlouho následovala další mlžná komora, která je nyní součástí nově zrekonstruovaného infocentra Jaderné elektrárny v Dukovanech.
Od března 2018 je další model k vidění i v Steno Museu ve městě Aarhus v Dánsku. Studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v rámci společnosti Nuledo nabízejí svoje pokročilé zařízení, přizpůsobené přesně na míru specifickým potřebám a požadavkům zákazníka. Jejich mlžné komory jsou vybaveny světově unikátními interaktivními prvky, umožňujícími ovlivňovat přítomnost dopadajícího záření v reálném čase. To vše snímá speciální kamerový systém, napojený na on-line přenos, díky čemuž lze ve stejný čas porovnávat radiaci na různých místech.      

Zdroj: 
21. století