Datum zveřejnění: 
18. 6. 2018

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT bude mít třetí školní výzkumný reaktor.

Drží se mezi TOP 5 provozovateli výukových jaderných reaktorů ve světě a je držitelem ocenění Best Nuclear Training. Nejnovější fakultní aktivitou z ČVUT v oblasti jaderného vzdělávání je budovaní třetího jaderného experimentálního zařízení – malého výukového reaktoru VR-2. Tento reaktor doplní výukové a výzkumné kapacity reaktoru VR-1 a přinese další významný potenciál ve výchově klíčových jaderných odborníků pro českou jadernou energetiku.
Kolegové z Aalto University, kteří dobře znají experimentální jadernou výuku na reaktoru VR-1, se rozhodli podpořit nově budovaný výukový reaktor VR-2 tím nejdůležitějším – jaderným palivem. Palivo získala FJFI ČVUT darem a podílela se jen na jeho transportu do Čech.
"FJFI ČVUT jako jedna z mála světových univerzit provozuje dva jaderné výukové reaktory – štěpný školní reaktor VR-1 a fúzní reaktor Golem. Oba tyto reaktory spolu s dalšími neutronickými, radiochemickými a dozimetrickými laboratořemi tvoří základ experimentální výuky jaderných oborů. Jsem rád, že budeme mít možnost nabídnout studentům rozšíření experimentálních zařízení," uvedl děkan fakulty Igor Jex.
Přepokládané uvedení výukového reaktoru VR-2 do provozu je v letech 2021–2022. Za tři až čtyři roky bude mít FJFI ČVUT již tři výukové jaderné reaktory a České vysoké učení technické v Praze se stane první univerzitou na světě, která bude provozovat tři reaktory. Všechny tyto tři reaktory se svým zaměřením na experimentální jadernou a reaktorovou fyziku budou i nadále tvořit pilíř jaderného vzdělávání v České republice. Školní reaktor VR-1 je již více než 27 let pilířem jaderného vzdělávání v České republice a na Slovensku. V průběhu let se kolem reaktoru vybudovala velmi široká a silná skupinu akademických uživatelů z celého světa i proto, že výuka na reaktoru VR-1 patří do nejužší světové špičky i ve srovnání s nejlepšími americkými univerzitami. I proto na reaktor pravidelně přijíždí i zahraniční studenti.
Aktuálně v semestru jede VR-1 na 90–95 % své výukové kapacity a zájem o výuku u nás se stále zvyšuje. I proto se odborníci z ČVUT rozhodli pro výstavbu nového.      

Zdroj: 
Metro