Datum zveřejnění: 
17. 6. 2018

Organizátoři festivalu Maker Faire Prague, který proběhne o víkendu 23. a 24. června v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha a je první akcí svého druhu v České republice, představili festivalový program a některé z jeho hlavních atrakcí. Během výzvy, která probíhala od ledna do poloviny dubna toho roku, se k účasti na festivalu přihlásilo přes 150 výrobců -  skupin a jednotlivců, kteří se věnují modelaření, bastlení s elektronikou, experimentům s přípravou jídel nebo jiné tvůrčí zábavě.

„Na festivalu se představí nejen jednotliví kutilové, ale i otevřené dílny všeho druhu, kde se sdružují.  Jsou to takové veřejné knihovny materiálů a nástrojů, kde se každý může naučit různé dovednosti, inspirovat se na workshopech, vyzkoušet nové věci a potkat lidi s podobnými zájmy,” říká ředitelka festivalu Denisa Kera.

„Maker Faire Prague bude taková obří dílna a jarmark prototypů, kde nabídneme přes 150 projektů k vidění a vyzkoušení, přes 20 tvořivých workshopů pro děti a dospělé, 4 hackathony a spoustu zajímavých prezentací a vystoupení. Chceme propojit tvořivé lidi z různých oborů a generací a ukázat kreativitu ve vzdělávání, vědě i podnikáni,“ pokračuje programový ředitel Jiří Zemánek.

Na festivalu Maker Faire Prague návštěvníci uvidí:

•    Studentský kroužek, který vyrostl v projekt Talentcentrum Laborky.cz při Gymnáziu ve Slaném, bude spolu s návštěvníky akce střílet z největšího vzduchového kanónu na světě, a to až na vzdálenost 100 metrů!

•    Vzdělávací iniciativa IoT laboratoř ukáže mluvícího TJ bota, kterého lze programovat a učit se na něm práci s umělou inteligencí a strojovým učením.  Skupina PORG robotics, Robici a Robodoupě pak představí svoje soutěžící roboty, jak zvedají kečupy nebo hrají fotbal. BlocklyBOT zase učí děti programovat.

•    Nejrůznější příklady využití 3D tisku od nástrojů na čmárání v prostoru (3Dsimo), forenzních aplikací a modelů lidské lebky po brýle, pomůcky na kryptografii,  projekty pro cosplay komunitu, speciální headsety, funkční modely ponorek a letadýlek, nano-satelit i figurky pro stolní hry.

•    Elektrická DIY (udělej si sám) koloběžka, ale také eForce FEE Prague Formule s elektrickým pohonem, kterou vytvořili studenti ČVUT.  Jezdit se bude na originálně navržené tříkolce pro dospělé i na historických vysokých kolech ze sbírek Národního technického muzea.

•    Pouštět se budou meteorologické balony, vzducholodě i nano-satelity všeho druhu, které připravily různé radiomaterské kroužky a skupiny z celé republiky.

•    Ukázány budou podomácku vyrobené programovatelné obráběcí stroje pro řezání polystyrenu, vypalování laserem nebo tisk pomocí čokolády.

•    Představíme největší 500 gigapixelové panorama Prahy o průměru 20 metrů ve spolupráci s Fujitsu, na kterou naváže VR model, ale také IoT řešení na monitorováni kvality ovzduší a další data od partnerů, BigClown and Simplecell, ale také dílen a skupin makerů.

•    Na workshopech se budou pájet různé sady (wITches), ale také kutit s dřevem (Kutil Junior) a dělat chemické a vědecké a experimenty (Matelab, Žádná věda).  Zapojí se do toho i partneři festivalu, a tak například obchod Conrad bude nabízet součástky na prototypování přímo na Maker Faire, u stánku Hornbachu si budou návštěvníci moct vytvořit dřevěnou motokáru, která bude soutěžit s motokárami z 3D tisku. Na workshopech společnosti BASF si každý bude moci vyzkoušet, jak se dělá papír.

•    Muzeum kutilství ukáže příklady kutilského umění z dob komunismu, k vidění budou ovšem i novodobé digitronky a další retrotechnologie z TESLA součástek. Představí se projekt Nový život pro staré telefony a také skupina Opravárna, která lidem pomůže, pokud se nechtějí s nějakým starým přístrojem rozloučit.

Organizátoři očekávají účast nejméně 5000 návštěvníků. Vstupenky mohou diváci koupit již nyní v předprodeji zde. Další informace jsou na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Zdroj: 
prazskypatriot.cz