Datum zveřejnění: 
15. 6. 2018

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka
Maximálně snížit spotřebu energií a zbytek pokrýt třeba ze slunce nebo větru. To je princip takzvaných energeticky nulových domů. Do Prahy teď dorazila unikátní mobilní verze takového obydlí.

Martin TYBUREC, redaktor
Ecocapsule. Vyvinutá na Slovensku, sestavená mimo jiné z českých dílů. Hlavně ale mobilní a energeticky úplně soběstačná.

Martin TYBUREC, redaktor
Je poháněný solárními panely s výkonem 880 wattů a větrnou turbínou s výkonem 750 wattů. Teď se podíváme do interiéru. Pod podlahou se nachází nádrže s vodou a s filtry, které umí přeměnit dešťovou vodu na užitkovou i pitnou. Umožňuje to přežít v oblastech, kde nejsou žádné sítě.

Martin TYBUREC, redaktor
Důvodem pro takto futuristický tvar kapsle není jenom design, ale i fakt, že právě vejčitý tvar je ideální pro udržení tepla. Ecocapsulí je jen pár. Pro další výrobu se hledají investoři. Kdokoli chce projekt podpořit, může na internetu koupit podíl a stát se spolumajitelem firmy. Soběstačnými budovami se zabývají i odborníci z ČVUT. Tenhle dům je jeden velký experiment. Vědci pomocí něj zjišťují, jak z klasických cihlových domů dělat domy s nulovou spotřebou energií. Na začátku byla obyčejná neúsporná budova. Vědci ji laserem přesně změřili a doslova na míru zateplili.

Martin VOLF, zástupce vedoucího oddělení architektury a životního prostředí
Plusem je zejména rychlost, které my jsme schopni dosáhnout pomocí 3D laserového skenování a počítačem řízené výrobě. Zrekonstruovaný dosahuje nulové energetické úrovně.

Martin TYBUREC, redaktor
Rekonstrukce čtyřpatrového domu by touto metodou měla trvat jen asi 14 dní. O elektřinu se postarají solární panely na střeše. Cílem výzkumu je postup přesně vyladit pro rychlé přestavby cihlových činžáků typických pro česká města. Martin Tyburec, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1