Datum zveřejnění: 
14. 6. 2018

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek jmenoval rektorem jihlavské Vysoké školy polytechnické Václava Báču a podepsal jmenovací dekrety 60 profesorům. V tiskové zprávě to oznámila kancelář prezidenta. Rozhodnutí prezidenta ještě musí stvrdit podpisem premiér Andrej Babiš a dekrety profesorům předá ministr školství Robert Plaga (oba hnutí ANO). Mezi novými profesory je třeba soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn.

Báča byl jmenován rektorem jihlavské polytechniky na druhé funkční období. Kromě toho je jihlavský rektor také mezi šedesátkou odborníků, kterým prezident podepsal profesorský dekret.

Na seznamu nových profesorů jsou zastoupeni především lékaři, technici a odborníci na přírodní vědy. Je mezi nimi také osm umělců. Jmenovací dekret má dostat mimo jiné uznávaný chirurg Ivan Netuka, který vede Kliniku kardiovaskulární chirurgie IKEM, či olomoucký chirurg Lumír Hrabálek, který vyvinul nový meziobratlový implantát z titanu. Titul mají získat i módní návrháři Liběna Rochová a Josef Ťapťuch.

Nejvíce profesorů navrhla tradičně Univerzita Karlova. Alespoň pět nových profesorských titulů navrhly ještě další čtyři vysoké školy – a to Masarykova Univerzita v Brně, Akademie múzických umění v Praze, České vysoké učení technické v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci.

Prezident Zeman má s vysokými školami napjaté vztahy. Na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří kandidátů na profesory – Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické.

Prezident odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti. Všichni dotčení se proti jednání hlavy státu bránili žalobou. Eichler ji později stáhl. Nejvyšší správní soud na konci dubna Zemanovo rozhodnutí o nejmenování pravomocně zrušil, bude se ale zabývat ještě kasační stížností, kterou prezident proti rozsudku podal.

Od začátku kauzy se k Zemanovi dostalo několik seznamů kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího už prezident neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministr školství, i když to v minulosti někdy dělal prezident.

 

Autor: 
Michaela Danelová
Zdroj: 
irozhlas.cz