Datum zveřejnění: 
14. 6. 2018

Prezident Miloš Zeman jmenoval rektorem jihlavské Vysoké školy polytechnické Václava Báču a podepsal jmenovací dekrety 60 profesorů. Rozhodnutí prezidenta ještě musí stvrdit podpisem premiér Andrej Babiš (ANO) a dekrety profesorům předá ministr školství Robert Plaga (ANO). Mezi novými profesory jsou třeba politolog Stanislav Balík nebo soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn.

Báča byl jmenován rektorem jihlavské polytechniky na druhé funkční období. Kromě toho je jihlavský rektor také mezi šedesátkou odborníků, kterým prezident podepsal profesorský dekret.

Na seznamu nových profesorů jsou zastoupeni především lékaři, technici a odborníci na přírodní vědy. Je mezi nimi také osm umělců. Jmenovací dekret má dostat mimo jiné uznávaný chirurg Ivan Netuka, který vede Kliniku kardiovaskulární chirurgie IKEM, či olomoucký chirurg Lumír Hrabálek, který vyvinul nový meziobratlový implantát z titanu. Titul mají získat i módní návrháři Liběna Rochová a Josef Ťapťuch.

Play Video
Play
Mute
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:01
Loaded: 0%
Progress: 0%
Stream TypeLIVE
Remaining Time -0:01
 Playback Rate
1

Chapters

Chapters

descriptions off, selected

Descriptions

subtitles off, selected

Subtitles

captions settings, opens captions settings dialog
captions off, selected

Captions

Unknown, selected

Audio Track
Fullscreen

This is a modal window.

Caption Settings Dialog
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.

Text
Color
White
Black
Red
Green
Blue
Yellow
Magenta
Cyan
Transparency
Opaque
Semi-Transparent

Background
Color
Black
White
Red
Green
Blue
Yellow
Magenta
Cyan
Transparency
Opaque
Semi-Transparent
Transparent

Window
Color
Black
White
Red
Green
Blue
Yellow
Magenta
Cyan
Transparency
Transparent
Semi-Transparent
Opaque

Font Size
50%
75%
100%
125%
150%
175%
200%
300%
400%
Text Edge Style
None
Raised
Depressed
Uniform
Dropshadow
Font Family
Proportional Sans-Serif
Monospace Sans-Serif
Proportional Serif
Monospace Serif
Casual
Script
Small Caps
DefaultsDone

Nejvíce profesorů navrhla tradičně Univerzita Karlova. Alespoň pět nových profesorských titulů navrhly ještě další čtyři vysoké školy, a to Masarykova Univerzita v Brně, Akademie múzických umění v Praze, České vysoké učení technické v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci.

Prezident Zeman má s vysokými školami napjaté vztahy. Na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří kandidátů na profesory - Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Prezident odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti. Všichni dotčení se proti jednání hlavy státu bránili žalobou. Eichler ji později stáhl. Nejvyšší správní soud na konci dubna Zemanovo rozhodnutí o nejmenování pravomocně zrušil, bude se ale zabývat ještě kasační stížností, kterou prezident proti rozsudku podal.

Od začátku kauzy se k Zemanovi dostalo několik seznamů kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího už prezident neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministr školství, i když to v minulosti někdy dělal prezident.

Zdroj: 
tyden.cz