Datum zveřejnění: 
14. 6. 2018

14.6. 2018 - Maker Faire Prague představí více než 150 tvůrčích projektů: mluvící roboty, největší vzduchové dělo a mnoho kreativních workshopů...

V prvním českém ročníku světového festivalu pro kutily 21. století bude prezentovat svá díla více než 150 tvůrců
Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na obří vzduchové dělo, největší panoramatickou fotografii Prahy, mluvící roboty, drony, výrobky z 3D tisku a mnoho kreativních workshopů
Maker Faire Prague se koná 23. a 24. června 2018 na pražském Výstavišti

Organizátoři festivalu Maker Faire Prague, který proběhne o víkendu 23. a 24. června v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti a je první akcí svého druhu v České republice, představili festivalový program a některé z jeho hlavních atrakcí. Během výzvy, která probíhala od ledna do poloviny dubna toho roku, se k účasti na festivalu přihlásilo přes 150 makerů -  skupin a jednotlivců, kteří se věnují modelaření, bastlení s elektronikou, experimentům s přípravou jídel nebo jiné tvůrčí zábavě. Formát akce, který se osvědčil v mnoha městech ve světě, tak umožní vytvořit v Česku platformu pro setkávání této nové a rostoucí komunity a poprvé v Praze představit české a slovenské makery všech generací i vybrané hosty ze zahraničí.

„Na festivalu se představí nejen jednotliví makeři, ale i otevřené dílny všeho druhu, kde se makeři sdružují.  Jsou to takové veřejné knihovny materiálů a nástrojů, kde se každý může naučit různé dovednosti, inspirovat se na workshopech, vyzkoušet nové věci a potkat lidi s podobnými zájmy,” říká ředitelka festivalu Denisa Kera. Programový ředitel Jiří Zemánek k tomu dodává: „Maker Faire Prague bude taková obří dílna a jarmark prototypů, kde nabídneme přes 150 projektů k vidění a vyzkoušení, přes 20 tvořivých workshopů pro děti a dospělé, 4 hackathony a spoustu zajímavých prezentací a vystoupení. Chceme propojit tvořivé lidi z různých oborů a generací a ukázat kreativitu ve vzdělávání, vědě i podnikáni.”

Na festivalu Maker Faire Prague návštěvníci mimo jiné uvidí:

Studentský kroužek, který vyrostl v projekt Talentcentrum Laborky.cz při Gymnáziu ve Slaném, bude spolu s návštěvníky akce střílet z největšího vzduchového kanónu na světě, a to až na vzdálenost 100 metrů! 

Vzdělávací iniciativa IoT laboratoř ukáže mluvícího TJ bota, kterého lze programovat a učit se na něm práci s umělou inteligencí a strojovým učením.  Skupina PORG robotics, Robici a Robodoupě pak představí svoje soutěžící roboty, jak zvedají kečupy nebo hrají fotbal. BlocklyBOT zase učí děti programovat. 

Nejrůznější příklady využití 3D tisku a tiskových strun (Verbatim 3D filamenty) od nástrojů na čmárání v prostoru (3Dsimo), forenzních aplikací a modelů lidské lebky po brýle, pomůcky na kryptografii, projekty pro cosplay komunitu, speciální headsety, funkční modely ponorek a letadýlek, nano-satelit i figurky pro stolní hry.

Elektrická DIY (udělej si sám) koloběžka, ale také eForce FEE Prague Formule s elektrickým pohonem, kterou vytvořili studenti ČVUT.  Jezdit se bude na originálně navržené tříkolce pro dospělé i na historických vysokých kolech ze sbírek Národního technického muzea. 

Pouštět budeme meteorologické balony, vzducholodě i nano-satelity všeho druhu, které připravily různé radiomaterské kroužky a skupiny z celé republiky. 

Ukážeme podomácku vyrobené programovatelné obráběcí stroje pro řezání polystyrenu, vypalování laserem nebo tisk pomocí čokolády. 

Představíme největší 500 gigapixelové panorama Prahy o průměru 20 m ve spolupráci s Fujitsu, na kterou naváže VR model, ale také IoT řešení na monitorováni kvality ovzduší a další data od partnerů, BigClown and Simplecell, ale také dílen a skupin makerů.

Na workshopech se budou pájet různé sady (wITches), ale také kutit s dřevem (Kutil Junior) a dělat chemické a vědecké a experimenty (Matelab, Žádná věda).  Zapojí se i partneři festivalu, a tak například Conrad, mezinárodní prodejce elektroniky a techniky, předvede 3D tisk, robotické ruce, speciální nářadí nebo nepájivá kontaktní pole a do všeho zapojí návštěvníky, aby si vše mohli sami vyzkoušet. U stánku Hornbachu si budou návštěvníci moct vytvořit dřevěnou motokáru, která bude soutěžit s motokárami z 3D tisku. Na workshopech společnosti BASF si každý bude moci vyzkoušet, jak se dělá papír.

Muzeum kutilství ukáže příklady kutilského umění z dob komunismu, k vidění budou ovšem i novodobé digitronky a další retrotechnologie z TESLA součástek. Nabídneme i projekt Nový život pro staré telefony a představíme skupinu Opravárna, která vám pomůže, pokud se nechcete s nějakým starým přístrojem rozloučit.

 Maker Faire je globální síť festivalů, kterou vytvořila redakce časopisu Make v San Francisku. Jednotlivé akce vždy pořádají lokální organizace po celém světě. V loňském roce proběhlo 221 Maker Fairů ve 45 zemích. Celkově je navštívilo 1,5 milionů lidí.

V Praze se festival uskuteční letos poprvé s podporou PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, a všichni nekomerční makeři na něm mohou vystavovat zdarma. Organizátoři očekávají účast nejméně 5000 návštěvníků. Vstupenky mohou diváci koupit již nyní v předprodeji, prvních 1 000 vstupenek bude do vyprodání za zvýhodněnou cenu.

 Další informace najdete na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na sociálních sítích  Facebooku, Twitteru či Instagramu.

O festivalu Maker Faire Prague

Maker Faire je největší světová přehlídka kreativity, inovací a důmyslnosti pro celou rodinu, která se na popud společnosti Make Media koná od roku 2006 v mnoha městech na světě. Festival Prague Maker Faire 2018, první akce tohoto druhu v České republice, se bude konat 23. a 24. června 2018 v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Praze.  Držitelem licence a programovým garantem festivalu je zapsaný spolekŽádná věda,  který v Česku už od roku 2012 realizuje veřejné experimenty na pomezí vědy, umění a zábavy.  Festival vzniká pod patronátemPRUSA Research, světovým výrobcem 3D tiskáren, ve spolupráci s akademickými partnery ČVUT Studii Nových Médií FF UK . Produkci zajišťuje agentura Taktiq Communications.

Zdroj: 
radio1.cz