Datum zveřejnění: 
11. 6. 2018

Přelomem v zavádění chytrých technologií v českých městech je otevření Centra města budoucnosti v Praze. Jde o platformu spolupráce špiček akademické sféry a soukromého a veřejného sektoru, která by mohla urychlit zavádění chytrých technologií do praxe měst a obcí.

Nově založené specializované pracoviště Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT dokáže propojovat procesy probíhající mezi reálným a virtuálním světem. Ty pak vyhodnotí a pro praxi navrhne optimální řešení. V Centru jsou umístěny modely části měst nebo celá města, která se při použití moderních vizualizačních prostředků propojí se simulačními modely. Vytvoří se tak virtuální dvojčata. Centrum je ale především jedinečnou platformou, která spojuje akademické špičky, soukromý sektor a veřejnou správu.
V zavádění chytrých technologií zatím Česko zaostává za vyspělými státy. Například chytré technologie používá jen 3,9 % českých domácností, oproti 12–19 % v jiných evropských zemích.
"Určitě v novém centru neotvíráme výstavu exponátů, ale permanentní workshop v prostředí virtuálního města a veškeré technické infrastruktury, která je součástí aglomerace. Všichni zúčastnění tu budou moci pracovat, prezentovat své pokroky a vzdělávat své okolí. To je přínosné nejen pro budoucnost měst a obcí, ale především pro jejich obyvatele," zdůraznil Michal Postránecký, vedoucí Centra.

Zdroj: 
TECH MAGAZÍN