Datum zveřejnění: 
8. 6. 2018

Nepřijali vás na vysokou? Není třeba se hroutit, šance na studium je pořád velká. Podejte si odvolání, a když ani to nevyjde, zkuste druhé přijímačky nebo soukromou školu.

Tisíce studentů najdou každý rok v červnu ve schránce dopis z vysoké školy s nemilosrdným verdiktem: Nepřijat. Co dál? Zřejmě první co každého napadne, je odvolání. Může to být důležitý krok – spousta uchazečů se totiž dostane na více škol, nastoupí na jednu z nich a na ostatních místo uvolní. Šanci pak dostanou další v pořadí, někde však obesílají jen ty, kteří se odvolali. Jak na to? Některé školy jako například Masarykova univerzita v Brně má na svých webových stránkách vlastní formulář žádosti. Vyplnit musíte jméno, datum konání přijímacího řízení nebo jednací číslo, obor a odůvodnění. Odvolání se podává přímo děkanovi, a to do 30 dnů od data, kdy jste dopis s rozhodnutím o nepřijetí dostali.

Dvacet let u přijímaček

Největší problém bývá uvést přesvědčivé důvody. Například na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni se už dvacet let hlásí jedna uchazečka – zatím neúspěšně. Do odvolání v posledních letech většinou píše, "aby už ji konečně přijali, že jí běží čas". Takový důvod asi žádnou komisi nepřesvědčí, stejně jako výmluvy, že jste "neměli svůj den", "měli trému" nebo že "v posluchárně bylo horko a hluk". Vyplatí se navštívit stránky školy a najít si instrukce k podání odvolání. "Nejčastěji uchazeči do odvolání píší, že mají o studium velký zájem a že si myslí, že by ho zvládli," říká Radana Kolčavová z VUT v Brně.

Zkuste přijímačky znovu

Některé veřejné školy přijímají zájemce bez zkoušek (například vybrané fakulty Univerzity Pardubice), další vyhlašují doplňovací nebo mimořádné přijímací řízení, takzvané druhé kolo zkoušek, na Fakultě elektrotechnické (FEL) ČVUT se tak můžete přihlásit i na nový studijní program Lékařská elektronika a bioinformatika. Někde nabídnou i třetí kolo, jako třeba Fakulta strojního inženýrství na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Přesné termíny a požadavky najdete na jejich webových stránkách. Přihlášky se většinou podávají během léta, například Filozofická fakulta UK má pro některé obory lhůtu do 19. srpna, zkoušky se potom konají v září. Nepodceňte přípravu na ně. "Co do obtížnosti jsou přijímací zkoušky stejné jako ty v řádném termínu. Nelze ale zastírat, že se ve větší míře objevují adepti, kteří nikde neuspěli. Současně však zjišťujeme, že mimořádným termínem dáváme prostor lidem s velmi dobrými studijními předpoklady, kteří si jen z nějakého důvodu v řádném termínu FEL nevybrali," říká Jan Sláma z FEL ČVUT. Šance na přijetí souvisí se zvoleným oborem. "Tradičně největší jsou na technických, environmentálních a přírodovědných oborech," podotýká Jana Kasaničová z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Soukromé VŠ a další možnosti

Vybírat můžete i z oborů soukromých vysokých škol, ty často berou zájemce až do konce září a bez přijímaček, musíte ovšem počítat se školným. Druhé kolo přijímacích zkoušek vypisují i některé vyšší odborné školy. Další variantou je pomaturitní jazykové studium nebo můžete odjet studovat do zahraničí. "Zvolit můžete také takzvané nulté ročníky. Ve většině případů vám ale nezůstává status studenta, pokud jej agentura nenabízí v kombinaci s pomaturitním jazykovým studiem," dodává Zuzana Večerková.      

Autor: 
Blanka Drahošová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes