Datum zveřejnění: 
8. 6. 2018

Ivana ŠMELOVÁ, moderátorka
Zájemci o restaurování se na zámku v Uherčicích na Znojemsku učí jak zachránit a obnovit historické vápenné omítky. Památkáři společně s architekty s ČVUT tam totiž pořádají letní školu památkové technologie. Historické stavby by se podle nich měly opravovat těmi materiály a postupy, jakými před staletími vznikaly.

osoba
Naberu si určitej díl , pak se postavím k té zdi a buď můžu forhendem nebo backhandem projet.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka
Jen písek a vápna jako za starých časů. Místo míchačky pak poslouží obyčejná motyka. Za zedníky jsou tu dnes sami památkáři. Majitelé historických staveb a nebo starosta obce, kde chtějí opravovat kostel. Ze začátku jim létala malta ze lžíce spíš na zem.

osoba
Tu lžíci strhnu na bok.

osoba
A já už jsem to moc namočila. Prostě to tam nedrží.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka
Po pár hodinách už se ale na stěně Uherčického zámku udržela.

osoba
No to byl dost ten zvuk je skvělý.

Václav GIRSA, vedoucí Ústavu památkové péče, Fakulta architektury ČVUT
Takhle vlastně ty památky byly vystavěny  z kamene, z cihel a s použitím vápenné malty z dobrého vápna a z písku. To je systém, který funguje od antika až do 19. století.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka
A vypadá to, že funguje dobře. Díky němu totiž rozsáhlá renesanční stavba ještě nespadla. Uherčický zámek je jednou z nejzanedbanější památek u nás. A neodborná rekonstrukce by mu mohla ublížit. Učí se na něm i Marcela Poláková ač původem z Boskovicka, má teď na starosti obnovu jedné ze dvou národních kulturních památek v Plzni, historický statek.

Marcela POLÁKOVÁ, etnožka
Když už něco mám dozorovat, tak abych dokázala taky stavebníkům říct, ano tohle je dobře, tohle ne.

Dagmar MICHOINOVÁ, hlavní lektorka, Národní památkový ústav
Máme tady i jednoduché vybavení na rozpouštění historických omítek. To zase poznáváme kolik bylo vápna a kolik bylo písku, a jaké jsou vlastnosti vápna.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka
Zámek v Uherčicích se nakonec větší rekonstrukce skutečně dočká. Památkářům se totiž podařilo získat 113 miliónů korun s fondu YROP. Na celkovou rekonstrukci by ale potřebovali tak miliardu. Martina Tlachová, Česká televize Uherčice.      

Zdroj: 
ČT 1