Datum zveřejnění: 
8. 6. 2018

Dodržování rychlosti na hlavních hradeckých tepnách budou hlídat automatické radary.

HRADEC KRÁLOVÉ / Nový dopravní systém v Hradci Králové bude prostřednictvím kamer střežit nejen rychlost, ale také pokutovat jízdu na červenou. Pro dražší verzi inteligentního dopravního systému se rozhodli zastupitelé města.
Celý systém má stát 305 milionů korun, z toho 212 milionů má zaplatit dotace. Evropské peníze však nepodpoří nákup represivní funkce systému za 20 milionů korun. "Náklady by mohl pokrýt výtěžek z penalizací. Odborníci z Českého vysokého učení technického a další nám spočítali výtěžnost na 37 milionů korun. Bylo by na nás, zda moduly radarů zůstanou na svých místech, nebo se časem podle potřeby přemístí na nová místa, případně se dokoupí další radary. Ten systém je navržený velmi střízlivě. Nikdo nás nemůže osočit z nějakého nadměrného fízlování," řekl vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení na magistrátu Karel Vít.
Zatím není zcela jasné, které části hradeckého vnějšího okruhu a dalších výpadovek kamery pokryjí a na kterých křižovatkách budou zaznamenávat jízdu na červenou. "S policií byly vytipovány lokality, kde k porušování předpisů dochází nejčastěji. Své požadavky mají také komise místní samosprávy," vysvětluje mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Využití systému na výběr pokut kritizoval například opoziční zastupitel Jan Michálek: "Samozřejmě se mně nelíbí, jak někteří řidiči jezdí, ale mělo by se to spíš řešit prevencí než represí."      

Autor: 
JIŘÍ FREMUTH
Zdroj: 
5plus2