Datum zveřejnění: 
5. 6. 2018

V institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT byla otevřena laboratoř virtualizace Prahy, byl také spuštěn virtuální model města. Ten zobrazuje procesy probíhající v městském prostředí v 3D modelu. Díky modelu se bude moci efektivněji plánovat urbanistický rozvoj nebo simulovat dopravní uzavírky.

Praha má svůj virtuální model. Ten zobrazuje budovy, terén a infrastrukturu. Díky modelu bude možné zobrazovat a simulovat nejrůznější jevy a předvídat dopady dříve, než se tak ve skutečnosti stane.

"Jakým způsobem plánovat město, kolik zelených ploch kde, když se staví např. nějaká čtvrť, jak nastavit ten život tak, aby byl příjemný. Když plánujeme nějaké uzávěrky ve městě na několika místech, nasimulovat si to předem, aby nedošlo k nepříjemným situacím, kdy si lidé stěžují na to, že to není koordinované, tak to se dá např. nasimulovat tady na tom 3D modelu," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. 

"Tady vidíte vyfrézovaný model části Dejvic. Je to vlastně první milník projektu virtualizace Prahy. Když si nasadíte na hlavu brýle pro augmentovanou realitu, tak ten model ožije. Takže uvidíte třeba proudění vzduchu v uliční síti, znečištění ovzduší, a to jsou vlastně první věci, které tady ukazujeme, že jde vizualizovat pomocí augmentované reality," řekl Roman Werner, ředitel společnosti Grey Dot. 

Pomocí augmentované, neboli rozšířené reality, je možné nasimulovat dopady stavebních nebo dopravních záměrů, ale třeba i chování Vltavy při povodních. Pilotní projekt teď čeká pokračování. 

"Těším se, že po modelu toho kampusu a Prahy 6 budeme mít celou Prahu krásně zmapovánu, a že skutečně pomůžeme, budeme jezdit do práce o 10, 15, 20 minut rychleji. I kdyby o 3 minuty, tak by mě to potěšilo," řekl Vladimír Mařík, bývalý ředitel CIIRC ČVUT.

"Do konce letošního roku chceme dobudovat to zázemí, chceme se zaměřit na dopravní modelování a simulace a zároveň chceme propojit projekt se strategickým projektem datové platformy hl. m. Prahy," řekl Michal Kraus, vedoucí odboru Smart Prague, věda, výzkum, inovace Operátora ICT. 

Virtuální model by tak měl být další z projektů, které zajistí efektivnější fungování hlavního města.

 

Autor: 
Lukáš Kubát
Zdroj: 
prahatv.eu