Datum zveřejnění: 
4. 6. 2018

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka
Praha přišla s novinkou jak lépe a efektivněji řídit město, otevřela laboratoř virtualizace Prahy, co to je? Díky této novince bude možné vizuálně simulovat různé situace, dopravu, znečištění vzduchu, nebo třeba to, jak nové budovy ovlivní okolí, speciální technologii přímo na sobě vyzkoušela Filipa Šebová.

ŠEBOVÁ Filipa, redaktorka
Aplikace je v současnosti na svém začátku, zmapovaná je jenom část Prahy 6 i tak ale můžeme vidět, kudy v Praze 6 proudí vzduch. Do budoucna se například dá simulovat doprava ve městě, nebo například svoz odpadu, využití je daleko širší.

KRNÁČOVÁ Adriana, primátorka HL. M. Prahy /ANO/
Budu ráda, když tento nástroj poslouží i k tomu, aby se lépe mohli naplánovat například uzávěrky jednotlivých ulic, aby tedy naši Pražani nebyli až tak strašně naštvaní.

MAŘÍK Vladimír, český Institut informatiky, robotky a kybernetiky, ČVUT
My si vážíme té možnosti výsledky opravdu využít v Praze a potřebujeme je po zlepšení dopravy, po zlepšení ovzduší, ale myslíme si, že z toho může v budoucnu těžit nejenom Praha, protože ta metodologie bude potom opakovatelně využitelná i v krajských, okresních a dalších městech.

ŠEBOVÁ Filipa, redaktorka
V těchto brýlích, které mám na sobě vidím takzvanou rozšířenou realitu, to znamená, že to co vy vidíte v obrazovce za mnou, já vidím přímo v modelu a například teď koukám na vítězné náměstí v Praze 6, které je značně znečištěné, vzduch tam má červené čárky, to znamená nejvyšší znečištění, když se ale podívám například sem, do tohoto vnitro-bloku tak tu převládá modrá, to znamená, že vzduch je tu daleko čistější.

KASALICKÝ Tomáš, vývoj softwaru
Z toho modelu ten uživatel má možnost zkoumat i jak různé jevy spolu souvisí, například ta doprava, znečištění, hluk a podobně, ale současně je možnost si zobrazit určité hypotetické scénáře, jako například nějaká plánovaná výstavba.

ŠEBOVÁ Filipa, redaktorka
Jak už bylo řečeno zatím je zmapovaná jen část Prahy, celá Praha by mohla být hotová do dvou let. Zatím celý projekt podle primátorky stál necelých 5 milionů korun.      

Zdroj: 
PRIMA Family