Datum zveřejnění: 
4. 6. 2018

Laboratoř Virtualizace Prahy, která má pomoci k efektivnímu řízení hlavního města a plánování v metropoli, dnes slavnostně otevřeli v Dejvicích. Aplikace může zobrazit různé varianty stavebních a rozvojových záměrů v současné zástavbě, a tak předvídat možné dopady na dopravu, životní prostředí a chování lidí v prostředí. Virtuální model umožní simulovat i chování hladiny Vltavy při povodních. Laboratoř dnes novinářům představili zástupci firmy Operátor ICT, která se na projektu podílela.

"S pomocí tohoto modelu tak budeme moct například v Praze efektivněji plánovat urbanistický rozvoj, simulovat dopravní situace při uzavírkách, zobrazovat teplotní mapy města, nebo dokonce proudění emisí," uvedla při otevření pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Město by mělo virtuální model využívat například při plánování uzavírek.

Trojrozměrný model okolí Vítězného náměstí, který je umístěný v budově Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), umožňuje sledovat proudění emisí. To je možné sledovat pomocí brýlí či helmy. Do konce roku by se virtuálního modelu měly dočkat také další části města. "Náklady na vytvoření nástroje na virtuální realitu byly do čtyř milionů korun, celkové náklady jsou do 20 milionů korun," řekl ČTK Michal Kraus z městské firmy Operátor ICT.

Na projektu se podílí vedle CIIRC a Operátora ICT také Ústav informatiky Akademie věd ČR, Fakulta dopravní ČVUT a Institut plánování a rozvoje (IPR). "Řečeno s klasikem veřejné správy‚ nelze-li to změřit, nelze to ani řídit. IPR proto vítá projekty, které vedou ke zvýšení efektivity využívání a koordinace dat ve městě. To nám v Praze umožní rozvíjet a sdílet imaginaci nad rozvojem města," uvedl Tomáš Lapáček z IPR.

Centrum města budoucnosti, v rámci něhož vznikla laboratoř Virtualizace Prahy, otevřel na konci května CIIRC na ČVUT. Centrum propojuje akademickou sféru a průmyslové firmy při hledání nových řešení, jak udělat města chytřejší, bezpečnější a příjemnější pro život. Nově vzniklé pracoviště má tři hlavní komerční partnery, a to firmy Siemens, Cisco a Vodafone. Vedoucím se stal architekt Michal Postránecký.

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček právě dnes přitom odvolal z funkce ředitele CIIRC Vladimíra Maříka. Zdůvodnil to dlouhodobými spory mezi ním a Maříkem o fungování školy a tím, že ho Mařík údajně napadal a šířil nepravdivé informace o ohrožení CIIRC. Podle Maříka dnešní rozhodnutí je vyvrcholením snahy udusit rozvoj ústavu. Spory vyhrotil dokument o vzniku CIIRC, jehož odvysílání se snažil rektor zabránit. Časosběrný dokument byl odvysílán na ČT2 v minulém týdnu.

Zdroj: 
ČTK