Datum zveřejnění: 
30. 5. 2018

Tým šesti studentů ČVUT dokázal, že drží krok se světovou špičkou, když jejich chatující robot Alquist získal pro rok 2017 druhé místo v soutěži The Alexa Prize vyhlašované společností Amazon a zároveň se kvalifi koval mezi osm týmů, které o prvenství soutěží v letošním roce. Kromě toho si náš tým připsal prémii sto tisíc dolarů.
V soutěži, kterou pro studentské univerzitní týmy z celého světa vyhlašuje každoročně firma Amazon. Studenti v průběhu celého roku poměřují síly při programování a zdokonalování konverzační umělé inteligence Alexa – hlasové služby, která zákazníkům s touto společností umožňuje lépe komunikovat.
Studentů elektrotechnické fakulty ČVUT, pod vedením Ing. Jana Šedivého z CIIRC ČVUT, uspěl v soutěži o sestrojení chatbota, který dokáže vést co nejdůvěryhodnější konverzaci s člověkem. V konkurenci více než stovky týmů z celého světa porazili Češi kolegy z univerzit, jako Princeton, Carnegie Mellon či University of California v Berkeley. Ve finále soupeřil jejich chat bot Alquist s botem Sounding Board z University of Washington (1. místo) a botem What’s up ze skotské Heriot-Watt University (3. místo).      

Zdroj: 
Právo