Datum zveřejnění: 
30. 5. 2018

Čtvrtý ročník Veletrhu vědy, který začne 7. června a potrvá tři dny, nabídne zdarma přes 100 expozic od 80 vystavovatelů z celé České republiky. Pracoviště Akademie věd ČR, vysoké školy, firmy a další vědecké instituce nechají návštěvníky nahlédnout do svého aktuálního výzkumu. Mezi expozicemi lidé objeví padělatelské doupě či laserové bludiště. Zájemci si budou moci vyzkoušet práci v temné komoře, pilotování letounu a díky virtuálním brýlím navštíví pracovnu chemika Antonína Holého, středověké hradiště nebo detektor ATLAS v CERN v Ženevě. Vedle expozic přinese Veletrh vědy také panelové diskuze s předními českými vědci a odborníky či kariérní den. Akce, kterou pořádá Akademie věd ČR, se uskuteční v PVA EXPO Praha Letňany.

Laserové bludiště a Dům nanohrůzy

Největší stánek s 20 stanovišti postaví na Veletrhu vědy Fyzikální ústav AV ČR. Nabídne hravou fyziku s ohněm i ledem, laserové bludiště a Dům nanohrůzy, který přiblíží krásy nanosvěta. Pomocí virtuální reality se lidé podívají 100 metrů pod zem na detektor ATLAS v CERN v Ženevě nebo do hal nejsilnějších laserů světa v ELI Beamlines a centru HiLASE.

Padělatelské doupě

Zda žili skutečně praotec Čech, kněžna Libuše či pěvec Lumír a další bájné postavy českých dějin odhalí Ústav pro českou literaturu AV ČR.  Zaměří se také na nejznámější padělky, podvrhy a mystifikace od nejstarších dob po současnost, s důrazem na ty literární. Navíc nabídne možnost vyzkoušet psaní historickým písmem, kterým se pomocí historického náčiní psalo v době králů.

Temná komora a práce při reprodukci uměleckých děl

Návštěvníci budou moci nahlédnout do zákulisí opravdového fotoateliéru, vyzkoušet si práci v temné komoře nebo při reprodukci uměleckých děl. Program expozice Ústavu dějin umění AV ČR patří dospělým i dětem, ti všichni budou moci pozorovat práci s fotografickými detaily.

Voda pro všechny?

Pracovníci Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR vysvětlí, jak to s vodou u nás vlastně je. Kolik jí máme, zda je pitná a jaké problémy musí řešit úpravny a čističky vod, abychom si doma natočili sklenici čisté vody. Protože vodu k životu nepotřebují pouze lidé, výzkumné týmy CzechGlobe se zabývají suchem, udržením vody v krajině a úlohou lesa v tomto systému.

Virtuální prohlídka pracovny chemika Antonína Holého

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR nabídne virtuální prohlídku svých běžně nepřístupných prostor. Skrze brýle promítající virtuální realitu se divák dostane do pracovny Antonína Holého, ve které vznikal základ léku proti HIV, a navštíví jednu z nejmenších laboratoří určenou ke zkoumání a měření látek po kapkách i molekulách.

Návštěva středověkého hradiště díky virtuální realitě

Archeologický ústav Praha představí pomocí virtuálních brýlí, jak vypadalo královské město Slaný ve středověku, laténská oppida nebo středověké hradiště. Návštěvníci se také seznámí s 3D technologiemi pro dokumentaci archeologických nálezů.

Napětí na Veletrhu vědy? Uvidíte ho

Odborníci z Ústavu fyziky materiálů AV ČR předvedou pokusy ukazující účinky elektrického i mechanického napětí a představí neobvyklé, až překvapivé, chování materiálů. Současně ukážou špičková zařízení ústavu a velkou infrastrukturu IPMinfra, ve které se pěstuje excelentní věda ve spolupráci s partnery z akademické i průmyslové sféry.

Relax zóna

Své síly spojilo 16 humanitních a společenskovědních ústavů Akademie věd ČR, které se rozhodly přenést návštěvníky do světa knih, her a odpočinku. V „oáze klidu“ na jinak rušném veletrhu čeká všechny zájemce čtecí a odpočívací zóna, ve které navštíví jurtu až z dalekého Mongolska, nebo si natočí krátký film v animačním boxu. Expozice nabídne dostatek klidu pro řešení hlavolamů, kreslení, hraní pexesa nebo čtení.

Pilotování letounu

Společnost AERO Vodochody AEROSPACE umožní díky virtuální realitě pilotování letounu a nechá nahlédnout pod pokličku vývoje nové generace legendárního cvičného proudového letounu L-39 a výroby leteckých celků pro společnosti jako Airbus, Embraer či Sikorsky.

Patenty a ochranné známky

V kvízech a dalších hrách si lidé ve stánku Úřadu průmyslového vlastnictví budou moci vyzkoušet, zda poznají slavné vynálezce a jejich patenty, nebo jakou cestu je třeba ujít za zápisem ochranné známky. Objeví, jaké nápady mohou najít v patentových databázích. Odborníci z Úřadu průmyslového vlastnictví prozradí vše o patentování, vysvětlí, co je duševní vlastnictví, a co do něj patří.

Vstup na veškerý program Veletrhu vědy je zdarma. Akce je určená pro děti, dospělé i studenty, kteří se rozhodují o budoucím uplatnění v oblasti vědy. Loni akci navštívilo 17 000 lidí. Veletrh vědy bude otevřen každý den od 10:00 do 18:00 hodin. Na doprovodný program ve formě přednášek, panelových diskuzí a programu kariérní zóny jsou z kapacitních důvodů nutné rezervace na www.veletrhvedy.cz.

O Veletrhu vědy

Veletrh vědy je největší populárně naučná akce u nás, kterou každoročně pořádá Akademie věd ČR. Akce prezentuje široké veřejnosti v jeden čas na jednom místě to nejzajímavější, co může česká věda nabídnout ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů. Cílem Veletrhu vědy je nejen popularizovat vědu, ale i podpořit uplatnění mladých vědců v praxi.

Ve svém doprovodném programu se zamýšlí nad tématy současné společnosti a špičkového výzkumu. Díky rozsáhlému programu se stává komplexní událostí pro podporu vědy v ČR.

Veletrh vědy se koná od roku 2015. V roce 2017 jej navštívilo více než 17 000 návštěvníků.

Vystavovatelé:

Špičková pracoviště Akademie věd ČR:

Archeologický ústav Brno, Archeologický ústav Praha, Astronomický ústav, Biologické centrum, Botanický ústav, Centrum ALGATECH – Mikrobiologický ústav, Etnologický ústav, Filosofický ústav, Fyzikální ústav, Fyziologický ústav, Geofyzikální ústav, Historický ústav, Matematický ústav, Psychologický ústav, Sociologický ústav, Ústav analytické chemie, Ústav biologie obratlovců, Ústav dějin umění, Ústav experimentální botaniky, Ústav experimentální medicíny, Ústav fotoniky a elektroniky, Ústav fyziky atmosféry, Ústav fyziky materiálů, Ústav fyziky plazmatu, Ústav geoniky, Ústav jaderné fyziky, Ústav makromolekulární chemie, Ústav organické chemie a biochemie, Ústav pro českou literaturu, Ústav pro hydrodynamiku, Ústav přístrojové techniky, Ústav struktury a mechaniky hornin, Ústav teorie informace a automatizace, Ústav termomechaniky, Ústav výzkumu globální změny, Ústav živočišné fyziologie a genetiky, Ústav struktury a mechaniky hornin

Univerzity:

Česká zemědělská univerzita Praha, České vysoké učení technické, Univerzita Karlova –  přírodovědecká fakulta, Akademie výtvarných umění v Praze, Univerzita Obrany, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta aplikované informatiky, Západočeská univerzita v Plzni – Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni – Nové technologie – výzkumné centrum, Univerzita Pardubice a další

Inovační firmy:

Siemens, Zálesí, AERO Vodochody, EXACTEC, FANUC Czech s.r.o., JHV- engineering, LEGO, Advanced engineering, UNIPETROL, HOFO production, Dopravní podnik, CONTIPRO, Česká televize, Úřad průmyslového vlastnictví, Výzkumný ústav bezpečnosti práce a další

Science centra a další vzdělávací instituce:

iQLANDIA, Techmania Science Center, VIDA! science centrum, Česká geologická služba, Český klub skeptiků Sisyfos, Dům zahraniční spolupráce, Kiddům, Národní technické muzeum, Stanice techniků Vyšehrad, Technický klub mládeže Litoměřice, Otevřená věda, Týden vědy a techniky a další

Zdroj: 
feedit.cz