Datum zveřejnění: 
29. 5. 2018

Už podesáté se zapojí studenti Fakulty strojní Českého vysokého učení technického do mezinárodního závodu vlastnoručně sestavených formulí. Letos se pokusí uspět s vylepšenou verzí formule, s modelem 2018.
"Formule je připravena na ostrý start v letošní evropské soutěži Formula Student/SAE. Ale nejde jen o závod. Vůz musí disponovat velkým výkonem ve smyslu co nejlepší akcelerace, brzdění a ovladatelnosti. Musí být levný, spolehlivý, údržba musí být snadná a musí být konkurenceschopný," řekl student a člen týmu Lukáš Pacoň.
Většinu komponentů si vyrobili studenti sami. Nová verze studentské formule zaznamenala největší změny v motoru. Odfrézovaný spodek sériového motoru nahradila hliníková olejová vana vytisknutá na 3D tiskárně. Čerpadla, písty, vačkové hřídele a převodovku studenti nahradili vlastními součástkami.
Nová vana s integrovanými sacími kanály zajišťuje, že olej nezůstává v motoru jako u standardních motorů, ale je vyváděn do vyrovnávací nádoby. "Výhodou je, že v zatáčkách, kdy se olej přelévá do stran, motor nenasává vzduch. Studenti také vylepšili chladicí okruh a předělali sání motoru pro lepší ovládání piloty," přiblížil Pacoň.
Konstruktérům se také podařilo snížit hmotnost vozu a zdokonalit aerodynamiku.

Nejde jen o vítězství

Na posledním loňském závodě dosáhli čeští studenti sedmého místa. "Nejde však jen o vítězství. Každý si vyzkouší v praxi technické znalosti i sociální a jazykové dovednosti. Projekt tak poskytuje studentům ohromné zkušenosti, které budoucí inženýři využijí v profesní kariéře," dodal Pacoň.
V týmu působí na 35 studentů a několik pedagogů. Za deset let strávili nad konstrukcí formulí vedle studia 302 tisíc hodin.       

Zdroj: 
Právo