Datum zveřejnění: 
25. 5. 2018

Studenti a učitelé z Fakulty strojní Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze dokončují novou verzi závodního vozu Formule model 2018, se kterou se v létě zúčastní evropské soutěže. Většinu komponentů vyrobili sami studenti, olejovou vanu vytiskli na 3D tiskárně. Vylepšili i další části formule. Fakulta strojní to uvedla v tiskové zprávě.

Tým z Fakulty strojní se letos zúčastní evropské soutěže Formula Student/SAE podesáté. Desátý vůz týmu je proti tomu loňskému vylepšen v několika směrech. "Největšími změnami prošel motor. Odfrézovaný spodek sériového motoru nahradila hliníková olejová vana vytisknutá na 3D tiskárně," uvedla fakulta ve zprávě.

Studenti vyrobili i nová čerpadla, písty, vačkové hřídele a převodovku, které nahradily původní součástky. Změny se dočkala i základní nosná konstrukce, jejíž hmotnost je nyní nižší. "Studentští specialisté na aerodynamiku se zaměřili hlavně na optimalizaci aero efektivity," uvedla fakulta ve zprávě.

Formuli čeká v létě ostrý start v evropské soutěži, která má několik částí. Závody se jedou postupně v Itálii, Maďarsku, v Česku a ve Španělsku. Komisaři nehodnotí jen pozici na závodní dráze, ale také parametry vozu. Musí být mimo jiné levný, spolehlivý, se snadnou údržbou a nízkou hladinou hluku. Loni se tým z ČVUT umístil na sedmém místě, letos doufá v lepší pozici.

Soutěž je podle zástupců Fakulty strojní pro studenty příležitostí vyzkoušet si v praxi technické, jazykové i sociální dovednosti. Na práci týmu se podílí či podílelo 35 studentů a několik pedagogů. "Za deset let strávili nad konstrukcí formulí 302 tisíc hodin," uvedla škola.

Zdroj: 
tyden.cz