Datum zveřejnění: 
25. 5. 2018

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Alexa ještě nedospěla a vykecala, co neměla. I tak by se mohl jmenovat následující příspěvek, totiž chytrý reproduktor Echo, obsahující právě umělou inteligenci Alexa od společnosti Amazon je docela nebezpečná věc. Dá se do něho nahrávat hudba, přehrávat audioknihy. Jeho prostřednictvím můžete ovládat další domácí spotřebiče. Řekněte " Alexo tohle nebo támhleto", stačí říct příslušný pokyn, ale teď musel firma Amazon přiznat a potvrdit znepokojující případ ze státu Oregon. Echo, respektive Alexa, tam omylem nahrál domácí konverzaci mezi manželi a tu pak poslal náhodnému číslu z kontaktů. Naštěstí se manželé bavili jenom o tom, jaké parkety budou mít doma, nic víc tam nebylo, ale i tak, o tom to ukazuje tu moc té umělé inteligence a taky stav, v které teď je. O tom všem budu mluvit s Janem Šedivým z Katedry kybernetiky na ČVUT. Dobrý den přeju.

Jan ŠEDIVÝ, Katedra kybernetiky na ČVUT
Dobrý den.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Amazon popsal, jak k nehodě došlo. Šlo prý o to, že reproduktor Echo zachytil slovo Alexa a potom měl pocit, že dostává od těch manželů nějaký pokyn k tomu, co má udělat, čili šlo o omyl, o nedorozumění?

Jan ŠEDIVÝ, Katedra kybernetiky na ČVUT
No ti z nás, kteří mají doma takové to zařízení, ať už od Amazonu nebo od Googlu, tak vědí, že když v běžné konverzaci řeknete to slovo, kterým se příslušný reproduktor inteligentní oslovuje, takže ten reproduktor prostě začne poslouchat a začne reagovat na to, co říkáte a může se stát, protože rozpoznávání řeči, ač tedy významně pokročilo v posledních letech, tak přeci jenom vznikají chyby a při běžné konverzaci, kterou doma vedete, můžete ten reproduktor aktivovat a reproduktor začne poslouchat a to se zřejmě stalo i v té situaci, kterou jste popsal a byla to nějaká super, super velká náhoda, protože pak muselo dojít ještě k tomu, že ten reproduktor musel rozumět, že chci poslat zprávu. Musel rozumět jméno člověka, kterému zprávu chci poslat. Pak ještě potvrdit to jméno a pak teprve dojde k poslání, takže to je velká posloupnost náhod, které v tomto případě nastaly.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Právě, ale potom si člověk klade otázku, můžou se tyhle náhody opakovat? Jsou ty dnešní inteligentní nebo je ta dnešní umělá inteligence ještě plná chyb a mám si radši počkat, než něco takového koupím?

Jan ŠEDIVÝ, Katedra kybernetiky na ČVUT
Ne, určitě si to kupte hned. Já si myslím, že to je výborná věc. Určitě je to zajímavá věc a samozřejmě všechno má své chyby. I když jdete přes ulici, tak podstupujete určité riziko a může se stát, pravděpodobnost není nulová, že vás přejede auto a tak je to i s umělou inteligencí, i když tento přístroj byl nenazval něčím, co je umělá inteligence, i když určité prvky něčeho, co do umělé inteligence můžeme zařadit, jako je to rozpoznávání řeči a rozpoznávání sémantice, tedy obsahu toho, co říkáte, jsou udělané na základě algoritmů, strojového učení, které do kategorie spadají, ale určitě si to kupte. Je to prima si s tím pohrát a ..

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Vy to doma máte?

Jan ŠEDIVÝ, Katedra kybernetiky na ČVUT
Že se to bude vyvíjet. No já jich mám několik.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Ale ono to zatím..

Jan ŠEDIVÝ, Katedra kybernetiky na ČVUT
Já to mám všude.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
A nikdy se vám nestalo tohle, že by vaší konverzaci někdo, jeden z těch inteligentních..

Jan ŠEDIVÝ, Katedra kybernetiky na ČVUT
Stává se mi to pořád. Stává se mi to pořád, obzvlášť, když si hraju na internetu Youtube, kde se ukazuje, co všechno ta Alexa tropila za nesmysly, na Youtubu se řekne Alexa a ta moje Alexa hned začne poslouchat, pak se jí musí reproduktor, ale řešení je na cestě. Jak Alexa, tak Google už mají takzvaný voicetrint, čili dovedou zaznamenat charakter uživatele a pak skutečně reaguje stroj tak, že když si pouštím ten Youtube a ozve se tam to invocation nebo to slovo které to spouští, tak ten stroj řekne: " Ale to nejsi ty, Honzo." A pozná to, že to nejsem já a prostě se zavře a nepokračuje dál čili jak Amazon, tak Google, tak všichni ostatní, kteří do toho dělají, pracují na metodách, které by tyto počáteční chyby odstranily, protože se těchto inteligentních reproduktorech, které představují nový informační kanál, jsme asi tak v období jako v roce 95 s webem. Je to úplný začátek, takže spousta chyb, ale postupně to odstraníme.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
My v Česku jsme možná ještě trochu hlouběji v historii, protože jak Google, Asistant, Alexa i Siri od Applu zatím reagují jenom na angličtinu. Máte nějaké zprávy, kdy budou rozumět i česky?

Jan ŠEDIVÝ, Katedra kybernetiky na ČVUT
No Google rozumí současně 4 jazykům a mají 122 jazyků, takže když si s tím dáte práci a nastavíte to, tak do toho můžete mluvit jak česky, tak anglicky a Inteligent Assistant od Google bude ještě před koncem toho roku v češtině. Kdy bude Alexa, to nevím, to je záhada, protože těch jazyků mají proti Google hodně málo, ale myslím si, že prostě všechno tohle to je na cestě. Musíme brát bohužel v úvahu, kolik je tady obyvatel, nicméně moje skupina, která pracuje na ČVUT, my jsme úplně na špici, protože loni jsme v soutěži akademických týmů z celého světa, kde jich bylo víc jak 100, porazili CMY a Princeton a všechny možné a IVY League university. Skončili jsme na 2. místě v soutěži Amazon Price s naším sociální Chatbotem. Takže co se týče technologie, všechno umíme.

Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Říká Jan Šedivý z Katedry Kybernetiky z ČVUT a bavili jsme se o tom, že Alexa umí skoro všechno, ale občas se splete. Děkujeme pěkně.

Jan ŠEDIVÝ, Katedra kybernetiky na ČVUT
Prosím. Na shledanou.      

Zdroj: 
ČRo Plus