Datum zveřejnění: 
24. 5. 2018

Ve čtvrtek 12. dubna 2018 se v Plzni uskutečnila konference s názvem Statika staveb 2018 Plzeň. Jednalo se o první konferenci v rámci ČKAIT zaměřenou komplexně na nosné stavební konstrukce u pozemních staveb.

Konference byla určena statikům, stavebním projektantům i dalším odborníkům, kteří se zabývají navrhováním a prováděním nosných konstrukcí. Konference probíhala v jednacím sále hotelu Parkhotel v Plzni. Jednání se účastnilo 220 členů ČKAIT a hostí. Smyslem pořádání konference bylo především seznámit účastníky s odbornou problematikou nosných konstrukcí a podpořit diskusi nad současným systémem navrhování a provádění konstrukcí. Do programu konference byly vsunuty informace o navrhování konstrukcí z jednotlivých konstrukčních materiálů, stav a výhled v oblasti platných norem a příklady dobrých i špatných konstrukčních řešení. Témata konference zahrnovala poznatky z praxe při navrhování nosných konstrukcí z hlavních používaných materiálů, otázky tvorby a kombinace zatížení, bezpečnosti i spolehlivosti konstrukcí, modelování a interakce konstrukcí, posuzování stávajících konstrukcí a zkušenosti i chyby v návrhu a provedení konstrukcí.
Konference byla tematicky rozdělena na dopolední a odpolední část. Dopolední část se věnovala současnému stavu navrhování nosných konstrukcí a výhledu rozvoje platných norem, zejména Eurokódů. Odpolední část obsahovala vystoupení se zajímavými konstrukcemi a příklady z praxe. Konferenci zahájil předseda výboru oblasti ČKAIT Plzeň Ing. Luděk Vejvara, Ph. D. Ve svém vystoupení připomněl, že nosné konstrukce tvoří vždy základ každé stavby a vytvářejí stabilní nosnou kostru, na niž navazují další konstrukce stavby. Návrh a provedení nosné konstrukce vyžaduje specifické odborné znalosti a zkušenosti samostatného oboru stavebnictví – statiky. Správná aplikace platných předpisů, norem, postupů a zkušeností má za cíl dosažení spolehlivosti, bezpečnosti a životnosti celé navržené stavby. Vedení ČKAIT zastupoval její místopředseda Ing. Robert Špalek, který ve svém vystoupení přivítal konání konference a poukázal na důležitost tematiky nosných konstrukcí pro navrhování staveb.
Odborný dopolední program konference zahájila svou přednáškou o zatížení staveb a zásadách navrhování doc. Ing. Jana Marková, Ph. D., z Kloknerova ústavu ČVUT. Její přednáška byla zaměřena na zásady navrhování podle ČSN EN 1990 a na připravované změny i diskusi na evropské úrovni ke stanovování spolehlivosti nosných konstrukcí, úpravě kombinací zatížení a stanovení souvisejících hodnot a součinitelů. Z přednášky vyplynulo, že nejde jen o nové konstrukce, ale Eurokód se bude zabývat i systémem hodnocení stávajících nosných prvků. Problematikou navrhování betonových konstrukcí se ve své přednášce zabýval Ing. Jiří Šmejkal, CSc., člen Technické normalizační komise TNK 36 Betonové konstrukce. Poukázal na místa změn a diskusi nad jednotlivými postupy a součiniteli při návrhu podle Eurokódu 2. Oblast ocelových konstrukcí zahrnul do své přednášky doc. Ing. Pavel Ryjáček, Ph. D., z katedry ocelových a dřevěných konstrukcí na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Ve své přednášce zhodnotil stav a úpravy jednotlivých norem Eurokódu 3, který je věnován navrhování ocelových konstrukcí. Zmínil se zároveň i o Eurokódu 4 pro ocelobetonové konstrukce. Zděné konstrukce byly zastoupeny přednáškou doc. Ing. Jaromír Kloudy, CSc. Doc. Klouda, jenž je dlouholetým ředitelem úseku pro výzkum, vývoj a inovace Technického a zkušebního ústavu stavebního Praha, s.p., a předsedou Technické normalizační komise TNK 37 Zděné konstrukce, seznámil přítomné s přehledem norem pro navrhování zděných konstrukcí. Dopolední blok zakončil doc. Ing. Jan Masopust, CSc. Tématem jeho přednášky bylo zakládání staveb a současné podmínky dané Eurokódem 7 a souvisejícími předpisy.
Odpolední program konference se zaměřil na příklady a zkušenosti s jednotlivými stavebními konstrukcemi. Doc. Klouda promluvil o zkušenostech s navrhováním zděných konstrukcí a ukázal video ze zkoušek zděné stavby zatížené seismickými účinky. Host konference ze Slovenska, Ing. Anton Vyskoč, pohovořil o zkušenostech se založením podzemních garáží Eurovia v Bratislavě na základové desce. Ing. Martin Krejcar, CSc., z firmy INSET s.r.o. měl přednášku o nejvyšším evropském komíně ve Slovinsku a měřeních zjišťujících dynamickou odezvu této konstrukce. Navrhování ocelových konstrukcí byla věnována velmi podnětná ukázka Ing. Vladimíra Janaty, CSc., z firmy EXCON, a.s., který hovořil o zkušenostech s navrhováním předpjatých ocelových konstrukcí. Po krátkém seznámení s plzeňskými panelovými soustavami a jejich úpravami, které provedl Ing. Luděk Vejvara, Ph. D., navázal na toto téma Ing. Václav Honzík. Ten ve svém vystoupení, vycházejícím ze svých dlouholetých a bohatých zkušeností, poukázal na správné a také nevhodné řešení nových otvorů v nosných stěnách panelových soustav. Závěrečný příspěvek byl věnován opět zděným konstrukcím. Ing. Luděk Vejvara, Ph. D., v něm poukázal na nedostatky v návrhu a provedení zděných staveb.
Konference byla zakončena vystoupením předsedy oblasti ČKAIT Plzeň. Ten poukázal nejen na odborně zaměřené příspěvky, ale i na další faktory k zajištění a tvorbě konstrukční části staveb. Nová konference měla především nastínit hledání odborně správných, moderních a vhodných řešení. Je však třeba připomenout, že v oblasti nosných konstrukcí staveb máme řadu veřejně i neveřejně diskutovaných technických i legislativních problémů. Jedná se například o náhradu starších norem, výklad a jednotný postup při stanovení i vyžadování rozsahu dokumentace nebo zajištění podkladů pro práci statika. V závěru předseda oblasti pozval přítomné na další ročník konference, který bude zaměřen na vybrané aktuální téma z oblasti statiky pozemních staveb.       

Autor: 
Ing. Luděk Vejvara, Ph. D.
Zdroj: 
Stavebnictví