Datum zveřejnění: 
23. 5. 2018

Kladenští studenti ze stavební průmyslovky (SPŠS) aspirují na vítězství v celostátní soutěži. Postavili totiž lepenkový model budoucí národní knihovny. Díky svému nápadu a zručnosti nyní bojují o postup do celostátního finále.

Jak potvrdila učitelka odborných předmětů Střední průmyslové školy stavební Kladno, Jaroslava Bláhová, studenti strávili prací na modelu asi 30 hodin (každý z nich). "Pracovali na něm převážně v rámci předmětu průmyslový design, ale i ve svém volném čase. Soutěže se naše škola zúčastnila již po osmé. S modely jsme i přihlášeni (jako každoročně) do konference StreTech 2018 na ČVUT v Praze," doplnila Jaroslava Bláhová. 1. tým je ve složení: Tomáš Holakovský, Martin Linc, Jan Sklenička. 2. tým je ve složení: Sára Vitnerová, Martin Michura, Alena Holečková.

Všichni jsou z 3. ročníku technického lycea.

Tématem 12. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky zní: „(Nová) národní knihovna České republiky“. Náročnou výzvu letos přijalo 28 škol včetně již výše zmíněné SPŠS Kladno. "O postup do finále, kam se probojovali i Kladeňáci, usiluje celkem 32 modelů, ale postoupit může pouze 6 nejlepších. Zda kladenští studenti postoupí mezi 6 finalistů, rozhodne odborná porota do pondělí 28. května. Finále se uskuteční 13. června v Zrcadlové kapli Klementina, v sídle Národní knihovny České republiky, kde budou finalisté soutěžit o ceny v hodnotě 42 tisíc korun.

Soutěž dlouhodobě poukazuje na všestranné použití vlnité lepenky a na její šetrnost k životnímu prostředí.

„Vlnitá lepenka je obalový materiál, který nezatěžuje životní prostředí. Vyrábí se z obnovitelných zdrojů a je 100% recyklovatelná. Oproti ostatním obalovým materiálům je vlnitá lepenka ekologičtější a více odpovídá cílům trvalé udržitelnosti a snižování CO2,“ říká Adam Wisinger, předseda Svazu výrobců vlnitých lepenek a dodává: „Navíc je použití obalů z vlnité lepenky velmi různorodé, od přepravních přes prodejní až po průmyslové obaly.“

Soutěžní téma nové budovy odráží celospolečenskou diskusi o potřebě moderního sídla Národní knihovny. „Klementinum je po staletí centrem české vzdělanosti. Na půdě, kde se dnes Klementinum rozkládá, probíhá již od 13. století školní výuka, předávání vědění a vzdělanosti. Ke Klementinu máme všichni obrovský respekt, ale provozovat zde moderní knihovnu 21. století, se všemi moderními prvky je téměř nereálné. Proto jsme opět otázku nové budovy otevřeli a jsme rádi za všechny názory a podněty, které se k nám dostávají,“ říká generální ředitel Národní knihovny PhDr. Martin Kocanda. „Nápad udělat z této otázky téma soutěže mě nadchl a bez váhání jsem se spoluprací souhlasil. S ohledem na předchozí ročníky očekávám i v tom letošním vysokou úroveň soutěžních návrhů,“ dodává.

Soutěž má v tomto roce také několik novinek. Studenti letos musí do modelu zapracovat použitou lepenku a navíc ukázat vnitřní řešení stavby. Novinkou je také hodnocení kategorie „Nejlepší prezentace na zadané téma“. Témata se budou týkat vlnité lepenky a jejich vlastností a budou studentům předána po úspěšném postupu do finále.

Vítězná škola získá cenu v hodnotě 20 tisíc korun. Školy, které obsadí druhé a třetí místo, získají ceny v hodnotě 10 tisíc korun a 5 tisíc korun. Autor nejlepšího přepravního obalu na soutěžní stavbu obdrží 5 tisíc korun. Tvůrce nejlepší prezentace obdrží 2 tisíce korun.

Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek (SVVL) ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Partnerem letošního ročníku soutěže je Národní knihovna ČR, která patří k nejstarším veřejným knihovnám u nás a je jednou z nejvýznamnějších knihoven v Evropě. Národní knihovna ČR má ve svých fondech přes 7 milionu dokumentů a ročně ji navštíví více než 700 000 lidí.
 

Autor: 
Kateřina Nič Husárová
Zdroj: 
kladensky.denik.cz