Datum zveřejnění: 
23. 5. 2018

Centrum města budoucnosti dnes otevřel Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) na Českém vysokém učení technickém. Bude propojovat akademickou sféru a průmyslové firmy při hledání nových řešení, jak udělat města chytřejší, bezpečnější a příjemnější pro život. Uvedli to dnes zástupci CIIRC.

Jsme známi především tím, že působíme v oblasti Průmyslu 4.0. Ale ten samozřejmě nemůže být izolován. Ve městech žijí lidé, kteří ho realizují,“ řekl při otevření centra ředitel CIICR Vladimír Mařík. Uvedl, že před několika měsíci vzniklo nejdříve obdobné centrum pro průmysl, které s nově otevřeným centrem sousedí. „Myslím, že nám do trojlístku chybí ještě tedstbed pro energetiku, ale i to přijde. Možná příští rok, možná přespříští,“ naznačil Mařík další plány.

[Dnes podáte, nedodáme. Poště schází doručovatelé. Někde zásilky roznáší jen jednou týdně]
Dnes podáte, nedodáme. Poště schází doručovatelé. Někde zásilky roznáší jen jednou týdně

Vedoucím nově otevřeného centra se stal architekt Michal Postránecký, který ho podle Maříka budoval „s americkým entusiasmem“. Postránecký uvedl, že hlavním posláním centra je propojovat akademickou a komerční sféru. Nyní má nově vzniklé pracoviště tři hlavní komerční partnery. Jsou to firmy Siemens, Cisco a Vodafone. Akademická spolupráce má jít napříč fakultami ČVUT a také napříč univerzitami. Technologie ve městech budoucnosti zahrnují například efektivní řízení dopravy nebo hlídání kvality ovzduší.

Centrum hodlá také vzdělat mladé odborníky na oblast moderních technologií a chytrých měst. „Je to děláno i pro studenty, kteří tu ještě nejsou, pro budoucí studenty ze středních škol,“ řekl Postránecký. Spolupráci centrum zahájilo se střední průmyslovou školou na Smíchově.

Zdroj: 
info.cz