Datum zveřejnění: 
23. 5. 2018

Centrum města budoucnosti otevřeno. Propojí akademiky a firmy při zavádění chytrých technologií

Přelomem v zavádění chytrých technologií v českých městech je otevření Centra města budoucnosti (CMB) v Praze. Nově založené specializované pracoviště Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT dokáže propojovat procesy probíhající mezi reálným a virtuálním světem. Procesy pak vyhodnotí a pro praxi navrhne optimální řešení. Za tímto účelem jsou v CMB umístěny modely části měst nebo celá města, která se při použití moderních vizualizačních prostředků propojí se simulačními modely. Vytvoří se virtuální dvojčata. Současně je CMB platformou, která spojuje akademické špičky, firmy a veřejnou správu.

Slavnostní otevření CMB proběhlo 23. května na půdě ČVUT za účasti jeho rektora Vojtěcha Petráčka, ředitele institutu prof. Vladimíra Maříka, vedoucího CMB Michala Postráneckého a významných hostů. „Vše společně vytváří systém, který bude sloužit k výzkumu, propojování akademické sféry, komerční sféry a zástupců municipalit, k prezentaci projektů a ke vzdělávacím účelům," uvedl Michal Postránecký. Podle něho je podstatná spolupráce s firmami. „Vůbec poprvé se rodí partnerství mezi akademickou obcí a Centropolem," řekl Michal Postránecký.

Vznik Centra města budoucnosti podporuje společnost Centropol již delší dobu. Tento významný dodavatel elektřiny a plynu chce přispět k zavádění chytrých a úsporných technologií v domácnostech, firmách a obcích.

Oceňuje skutečnost, že CMB jako excelentní akademická instituce je i platformou spolupráce, do níž se hlásí špičkové národní firmy i nadnárodní korporace. Svědčí o tom partnerství s firmami jako je Cisco, Siemens či Vodafone. „Centrum města budoucnosti je naším společným zájmem a logickou volbou. Otevírá možnost, aby se špičky z oboru vzájemně obohacovaly. Věřím, že to napomůže rychlejšímu zavádění chytrých technologií," uvedl při otevření CMB manažer vnějších vztahů Centropolu Aleš Pospíšil.

Česko zatím zaostává za vyspělými státy v zavádění smart technologií v řadě oblastí. Používá je například jen 3,9 procent českých domácností. Naproti tomu v mnoha evropských zemích je „chytrých domácností" již 12 - 19 procent.

Zdroj: 
technickytydenik.cz