Datum zveřejnění: 
21. 5. 2018

Středočeský kraj a České vysoké učení technické se stávají partnery. Jejich nejvyšší představitelé podepsali memorandum, které jasně definuje témata vzájemné spolupráce.

Výzkumná, poradenská i odborně analytická činnost v oblasti dopravy, staveb, architektury či informačních strategií, nebo tzv. smart projektů. To jsou hlavní okruhy budoucí spolupráce Středočeského kraje s ČVUT - prestižní českou univerzitou s vysokou odbornou a vědeckou kapacitou v mnoha technických oborech. 

"Myslím si, že to je jedna z úloh univerzity, aby se staraly, aby pomáhaly tím co umí, co dokážou a svými znalostmi a lidskými schopnostmi k rozvoji společnosti, regionu, případně města, ve kterém jsou. Takže doufám, že k tomu také přispějeme," řekl Vojtěch Petráček, rektor ČVUT.

"Já očekávám nová řešení. Vy víte, že nás velmi trápí doprava, integrovaná doprava, propojování Prahy se Středočeským krajem a zrovna vypadá, že velký problém bude telematika. Tzn. všechny ty chytré zastávky a komunikátory v autobusech a podobně," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje. 

"My jsme s paní hejtmankou a s kolegy, se kterými jsme to řešili, identifikovali ty základní oblasti v dopravě, bezpečnosti, datových sítí a prostě všeho, co by mohlo zlepšit život v kraji. K tomu bychom velmi rádi přispěli," řekl Vojtěch Petráček.

Ze spolupráce kraje s významnou univerzitou by také mohly těžit malé obce, na které jsou střední Čechy nejbohatší ze všech krajů.

"Já bych si moc přála, aby Středočeský kraj byl krajem smart villages, tzn. chytrých obcí, odkud budou moci zaměstnanci pracovat z domova, případně podnikat z domova, aby nemuseli dojíždět za prací do Prahy. To pro nás má velký význam, protože je samozřejmě snazší, když máte přirozené centrum a odtud ty sítě můžete rozhazovat. My to musíme dělat trochu jinak, my máme uprostřed Prahu," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Užitek by vzájemná spolupráce ale měla přinést také samotné univerzitě. A to hlavně díky možnosti konfrontovat výsledky vědecké činnosti s reálným prostředím.

 

Autor: 
Věra Dušková
Zdroj: 
prahatv.eu