Datum zveřejnění: 
17. 5. 2018

Je známo, že Češi jsou národem kutilů. Na tom nic nezměnil ani to, že na rozdíl od dob minulých je dnes takřka vše možné si koupit. Proměnou prošlo jen to, co dnešní kutilové tvoří. Přesvědčit se o tom můžete 23. a 24 června v Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti.

Maker Faire Prague je první akcí svého druhu v České republice. K účasti na festivalu se přihlásilo přes 150 makerů – skupin a jednotlivců, kteří se věnují modelaření, bastlení s elektronikou, experimentům s přípravou jídel nebo jiné tvůrčí zábavě. Formát akce, který se osvědčil v mnoha městech ve světě, tak umožní vytvořit v Česku platformu pro setkávání této nové a rostoucí komunity a poprvé v Praze představit české a slovenské kutily všech generací i vybrané hosty ze zahraničí.

„Chtěli bychom propojit tvořivé lidi z různých oborů a generací a ukázat kreativitu ve vzdělávání, vědě i podnikání,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Jiří Zemánek z ČVUT, které se na festivalu podílí, a dodává: „Maker Faire Prague bude taková obří dílna a jarmark prototypů, kde nabídneme přes 150 projektů k vidění a vyzkoušení, přes dvacet tvořivých workshopů pro děti a dospělé, čtyři hackathony a spoustu zajímavých prezentací a vystoupení.

Na festivalu Maker Faire Prague návštěvníci například uvidí největší vzduchový kanón na světě, ze kterého budou moci vystřelit až na vzdálenost 100 metrů. Vzdělávací iniciativa IoT laboratoř ukáže mluvícího TJ bota, kterého lze programovat a učit se na něm práci s umělou inteligencí a strojovým učením. Skupina PORG robotics, Robici a Robodoupě pak představí svoje soutěžící roboty, jak zvedají kečupy nebo hrají fotbal.

K vidění budou nejrůznější příklady využití 3D tisku od nástrojů na čmárání v prostoru (3Dsimo), forenzních aplikací a modelů lidské lebky po brýle, pomůcky na kryptografii, projekty pro cosplay komunitu, speciální headsety, funkční modely ponorek a letadýlek, nano-satelit i figurky pro stolní hry. Vypouštět se budou meteorologické balony, vzducholodě i nano-satelity všeho druhu, které připravily různé radiomaterské kroužky a skupiny z celé republiky.

Na veletrhu bude vystaveno i největší 500 gigapixelové panorama Prahy o průměru 20 metrů připravené ve spolupráci s Fujitsu, na kterou naváže VR model, ale také IoT řešení na monitorování kvality ovzduší. Nebudou chybět ani různé workshopy či Muzeum kutilství, které ukáže příklady kutilského umění z dob komunismu.

Maker Faire je globální síť festivalů, kterou vytvořila redakce časopisu Make v San Francisku. Jednotlivé akce vždy pořádají lokální organizace po celém světě. V loňském roce proběhlo 221 Maker Fairů ve 45 zemích. Celkově je navštívilo 1,5 milionů lidí.

Zdroj: 
nasregion.cz