Datum zveřejnění: 
17. 5. 2018

Skupina autonomních dronů z výzkumného týmu multirobotických systémů, který působí pod vedením Martina Sasky na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze, mapovala ve dnech 14. a 15. května gotický proboštský farní kostel svatého Mořice v Olomouci. Díky speciálním technologiím se památkáři mohli podívat do těžko přístupných míst a zhodnotit tak stav církevní památky. Létající robotická zařízení tak mohou být užitečná i pro památkáře.

Olomoucký městský kostel byl budován postupně od konce 14. století do roku 1540 jako náhrada za starší kostel v archeologicky doložené, raně středověké trhové osadě. Téměř 150 let trvající středověká etapa stavby kostela způsobila, že lze svatomořický chrám s nadsázkou považovat za jakousi učebnici gotického tvarosloví.

Nyní se stavba dočkala setkání s nejmodernější technikou, díky které byly zmapovány nástěnné malby a vitráže.

Šetrný přístup

Mapování objektů pomocí dronů nabízí rychlý a šetrný přístup do míst, kam by se člověk dostával jen značně komplikovaně a nákladně. Právě díky těmto skutečnostem získal Saska na zachycení stavu celkem osmnácti památek ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Olomouci grant ministerstva kultury.

V průběhu následujících pěti let tak budou drony létat například na zámku v Plumlově či na kroměřížském zámku, vedeném na seznamu světového dědictví UNESCO.

„Naším cílem je posouvat technologické možnosti bezpilotních helikoptér při mapování rozlehlých historických budov. Snažíme se nasazovat metody umělé inteligence, které umožní létat velmi blízko objektů v interiérech kostelů a dostat se tak do míst, která jsou pro komerčně dostupné drony nedosažitelná. Kromě toho vyvíjíme a v historických budovách nasazujeme unikátní technologii letu formace bezpilotních helikoptér tvořící tým kameramana a inteligentních osvětlovačů,“ poznamenal Saska k samotné technologii.

Skupina multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT se na výzkum autonomního chování dronů dlouhodobě zaměřuje. Odborníci sbírají i různá ocenění, loni dokonce získali zlato na robotické soutěži v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů.

Zdroj: 
novinky.cz