Datum zveřejnění: 
16. 5. 2018

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) pomůže Středočeskému kraji s projekty v dopravě i bezpečnosti. Memorandum o spolupráci, které podepsali hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a rektor ČVUT Vojtěch Petráček, počítá také s poradenstvím v oblasti komunikačních technologií, práce s daty nebo informačních strategií. Velkou výzvou jsou podle představitelů univerzity i kraje zejména takzvané chytré technologie.

Hejtmanka poukázala na to, že kraj nyní řeší integraci veřejné dopravy a její další propojování s Prahou. „Velký problém bude telematika, to znamená všechny ty chytré zastávky a komunikátory v autobusech,“ řekla novinářům. S ČVUT se chce hejtmanství radit i v otázkách bezpečnosti. „Mohli by nám pomoct najít místa, kam ještě popřípadě dát různá bezpečnostní opatření, prvky, radary a tak dále,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Příležitost ke spolupráci hejtmanka vidí také v novém projektu, který má na stole a jenž se bude týkat rozvoje jedné části regionu. Podobný se podle ní uskutečnil za podpory EU v Irsku. „Nechci to říkat úplně do detailů, ale myslím si, že Středočeský kraj by mohl být pilotním projektem pro střední a východní Evropu. Dáváme dohromady pracovní skupinu a budu velmi ráda, pokud nám ČVUT pomůže,“ uvedla bez dalších podrobností.

Petráček novinářům řekl, že univerzita již spolupracuje především s hlavním městem a chce postupně navázat co nejširší kontakt i s dalšími regiony. Byl by rád, kdyby ČVUT mohla přispět k tomu, že se české regiony stanou místem příjemným pro život i podnikání. „Tak aby se rozvinuly, aby se třeba populace, která žije ve městech, mohla zabývat svou prací i z domova, případně podnikat ve svých lokálních místech,“ dodal.

Pro ČVUT bude podle rektora výhodné, že bude moci výsledky vědecké práce konfrontovat s reálným prostředím. Zástupci kraje a jeho institucí budou moci spolupracovat se studenty například i při zpracování diplomových prací.

 

Zdroj: 
nasregion.cz