Datum zveřejnění: 
16. 5. 2018

Autorizovaní inženýři a technici doporučuji zbourat Libeňský most a vystavět nový. Most je podle odborníků neopravitelný. Za špatný stav může nekvalitní materiál, který byl při výstavbě použit. Most může v tomhle stavu vydržet několik let, ale taktéž může spadnout během 14 dní.

O rekonstrukci či zbourání Libeňského mostu se vede řada let diskuze. Podle techniků a architektů za současný nevyhovující stav může hlavně nekvalitní materiál, který byl při stavbě použit. 

"Byl navržen velmi zastaralým způsobem a důvodem byl tlak na cenu. Proto byl použit relativně nekvalitní materiál a tento systém přesýpaných kleneb, který byl už v době toho roku 1928 velmi zastaralý," řekl Jan Vítek, člen vědecké rady ČVUT. 

Případná rekonstrukce mostu by byla podle odborníků velmi náročná a také zbytečná. V kritickém stavu je většina oblouků, které by bez podpěr brzy spadly. 

"Je vidět, že ty železobetonové konstrukce nemají potřebnou únosnost, takže jsou podepřeny. Klenba má větší únosnost, trámy menší. Takže tady už je to tak nebezpečné, že se to muselo podepřít," řekl Václav Mach, předseda ČKAIT. 

Podobně jsou na tom pilíře, které jsou napadeny síranovou korozí, se kterou nejde už nic dělat. 

"Objevila se tam, vyzkoumal to Kloknerův ústav. Tzv. síranová koroze je degradace toho betonu," řekl Jan Vítek. 

Pražané si kladou otázku, jak dlouho ještě Libeňský most vydrží. Kvůli nevyhovujícímu stavu je to velmi těžké odhadnout. 

"Může to být za 5 let, stejně jako za 14 dní," řekl Václav Mach.

Podle podrobných výzkumů, které si nechal magistrát vypracovat, je většina občanů Prahy 7 a 8 pro stavbu nového mostu. 

"34% místních obyvatel je pro zachování toho stávajícího mostu, 9% je to jedno a 57% je pro stavbu zcela nového mostu," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

V současné době se čeká na vyjádření magistrátu. Pokud se vedení hlavního města rozhodne pro nový most, je TSK připravena zahájit stavbu na začátku příštího roku. V případě rekonstrukce by práce začaly až za několik let.

 

Autor: 
David Wilczek
Zdroj: 
prahatv.eu