Datum zveřejnění: 
15. 5. 2018

Centrum města budoucnosti (CBM) je nově založené samostatné pracoviště v rámci oddělení inteligentních systémů Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT.

Termíny jako chytrá města, Průmysl 4.0, informační a komunikační technologie, internet věcí, chytré sítě, chytré služby, blockchain (česky někdy bločenka), kryptoměna, virtuální realita, umělá inteligence (AI), multiagentní sociálně fyzické kybernetické systémy, autonomní systémy a nespočet dalších jsou dnes součástí bežně používaného slovníku užívaného napříč všemi disciplínami a odvětvími. Jsou to slova a slovní spojení, která reprezentují přítomnost s pohledem do blízké i vzdálenější buducnosti, naznačující technologickou vyspělost naší globální společnosti. Tyto termíny se používají skoro ve všech koutech světa.

VIRTUÁLNÍ REALITA NA ZÁKLADĚ SKUTEČNÝCH DAT

V centru pozornosti CIIRC jako unikátní akademické instituce, která chce být lídrem ve vybraných oblastech a směrech výzkumu, je vše, co se dá popsat termínem "disruptive innovation" (převratné inovace). Je to instituce, kde jsou excelentní teoretické znalosti kombinovány s aplikovaným výzkumem a aktivitami směřujícími k podpoře výrobní sféry, pozitivního rozvoje celé společnosti a zajištění udržitelného života na naší planetě a jeho expanze dále do jejího okolí.
Jedním ze záměrů je vybudovat výzkumnou laboratoř Centrum města budoucnosti neboli Center of City of the Future, která pomůže s propojením akademického světa s reálným světem komerce s cílem uchovat rovnováhu mezi potřebami individuálních uživatelů měst a dalších urbanistických struktur.
V dohledné době nelze předpokládat vybudování živé laboratoře o velikosti Smart Campus, Smart Neigborhood nebo Smart Street v měřítku 1:1, kterou bychom mohli využívat ke zkoumání různých jevů, chování jejich uživatelů, procesů i umisťování komplexní reálných produktů, technologií a realizace rozličných řešení do prostoru těchto a dalších urbanistických, technických a technologických struktur. V našich možnostech je však relativně dostupné řešení, které závisí více na našich schopnostech, umu, zkušenostech a také kreativitě a odhodlání se opakovaně vydávat novými a neprozkoumanými cestami, které se jiným mohou zdát příliš složité. Tímto řešením je právě vybudovat specializované pracoviště na území CIIRC, v němž nahradíme výše jmenované fyzické struktury modely a nad nimi, při použití moderních vizualizačních prostředků propojených se simulačními modely, vytvoříme jejich tzv. virtuální dvojčata. Živá data získaná z různých senzorických sítí z reálného světa jsou přenesena do fyzického modelu a propojena s ostatními modely ve virtuálním světě. V těch lze simulovat a virtualizovat nová řešení a zpětně ovlivnit dění ve světě skutečném. Nad fyzickým modelem umíme propojit několik simulačních modelů a kombinovat jejich výsledky v mixované virtuální realitě.

PRO STUDENTY, VĚDU I PRAXI

Cílem je vytvořit virtuální testbed města a krajiny a v nich rozmístěné technické infrastruktury a dalších urbanistických sídel a celků; vše společně vytvoří komplexní systém, který bude sloužit k výzkumu, prezentaci a edukačním účelům.
Podmínkou pro realizaci kvalitního virtuálního testbedu je síť unikátních partnerských subjektů kdekoli po celém světě, které jsou schopny plnit roli spolupracujícího partnera a dodavatele potřebné funkční části a datových vstupů do vybrané části virtuálního dvojčete. Naším cílem je rovněž nalézt takové subjekty, které již jednotlivá smart řešení někde aplikovaly, v současnosti je realizují, popř. jsou připraveny k jejich realizaci, a jsou ochotny své znalosti a data sdílet.
Plánujeme postupně vybudovat experimentální laboratoř, v níž můžeme produkty, technologie, řešení i teoretický výzkum nejenom prezentovat široké a odborné veřejnosti na neutrální akademické půdě, ale zároveň nabídnout odbornou kapacitu jednotlivých oddělení CIIRC a dalších pracovišť ČVUT pro řešení rozličných úkolů a propojování komerčního a akademického světa. CMB bude plnit funkci platformy, která umožní propojování jednotlivých partnerů mezi sebou.
CMB bude sloužit především studentům, akademickým pracovníkům, vědcům i dalším expertům a jeho cílem je postupný odborný růst této "laboratoře pro města" s ambicí změny na plnohodnotné samostatné oddělení CIIRC (rok 2020).
Centrum města budoucnosti (Center of City of the Future) je nově založené samostatné pracoviště v rámci oddělení inteligentních systémů CIIRC ČVUT. Jeho vybudováním a vedením byl pověřen Ing. arch. Michal Postránecký.
CMB/CCF bude oficiálně otevřeno 26. května.

Otevření Centra města budoucnosti je spojeno s dvěma konferencemi: 23. května se koná konference Smart City: Chytré město 2035 a ve dnech 24. a 25. května již čtvrtý ročník IEEE Smart Cities Symposium Prague 2018, pořádaný Fakultou dopravní ČVUT.       

Zdroj: 
Development News