Datum zveřejnění: 
14. 5. 2018

V budově ČVUT v Dejvicích vzniká výzkumný a experimentální prostor s názvem Testbed pro Průmysl 4.0. Automatizovanou výrobu si v tomto centru mohou vyzkoušet jak studenti, tak soukromé firmy. ČVUT tady například spolupracuje sAirbusem, Škodou Auto či Siemensem.
Už při vstupu do suterénu ČVUT, kde Testbed sídlí, mi je jasné, že zde jsou roboti doma. Studenti zde zrovna testují projekt určený pro firmu Airbus. Stroje s milimetrovou přesností přemisťují kostky z Lega z jednoho místa na druhé. Mozek centra tvoří několik počítačů. Tady si všechny úkony studenti naplánují i kontrolují. Na konci místnosti míchá robotický barman nápoje, jiný robot pak vaří kávu. S hrníčkem "robotického" nápoje se rozhlížím po místnosti, kde to vypadá jako v budoucnosti.
V této moderní zkušebně si mohou zájemci vyzkoušet, jak probíhá plně automatizovaná a digitalizovaná výroba. Jedná se o softwarové nástroje i výrobní zařízení, jež se skutečně používají v řadě výrobních provozů. V Testbedu je však možné vyzkoušet si je za takových okolností, jež se ve skutečné výrobě teprve začínají prosazovat a jejichž nástup je spojován právě s digitalizací či takzvanou čtvrtou průmyslovou revolucí.
"Ať už prodáváte potraviny, čistíte vodu, vyrábíte auta, nebo řídíte rafinérii, vždy musíte mít speciální platformu určenou pouze pro svůj byznys. Testbed je postavený na takové platformě, aby uměl poskládat všechny potřeby pro Průmysl 4.0 dohromady," říká Leoš Dvořák, ředitel pro digitalizaci Siemensu. Právě na platformě této firmy je dejvický Testbed postavený.
Testbed pro Průmysl 4.0 je teprve v první fázi, třebaže slavnostní otevření proběhlo už loni v září. Ještě letos se v přízemí budovy ČVUT představí prostředí, které se bude věnovat chytrým městům. Už nyní zde ale najdeme roboty a vybavení za více než 30 milionů korun.
"Mnoho lidí si řekne, že podobné stroje viděli ve filmu. Řekl bych ale, že jsou tady technologie, které ještě ve filmu ani nebyly," dodal Dvořák ze Siemensu.       
 

Autor: 
PATRIK KOZLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny