Datum zveřejnění: 
13. 5. 2018

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
Letošní Týden inovací láká své účastníky třeba na drink, který vám namixuje robotický bar, anebo na rande s robotem. Každopádně od zítřka bude mít v pražském fóru Karlín hlavní slovo umělá inteligence. Hvězdou akce bude robotka Sofie z laboratoří hongkongské firmy Hanson Robotics. Představí se tu startupové firmy z Izraele, anebo třeba robot, který pomáhá s chůzí lidem na vozíku. Mezi hosty panelu Leaders for the Future bude zakladatel Centra umělé inteligence na ČVUT v Praze, Michal Pěchouček. Zeptala jsem se ho, kdo a kde jsou momentálně lídři umělé inteligence ve světě?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel Centra umělé inteligence
Lídři jsou Američani, ti investují do umělé inteligence už 50 let. Mají výborné výsledky a také v Americe vznikly ty nejbohatší firmy umělé inteligence, jako je Google, Apple nebo Amazon. Krom Ameriky velmi pokročilí jsou Číňani, kteří se zlepšují a v budoucnosti budou patřit mezi světovou špičkou. Krom Číny a Spojených států je ještě hodně pokroku v umělé inteligenci v Británii, v Izraeli, v Singapuru.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
Co mají dělat, nebo co dělají výzkumníci v Evropě, aby stačili?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel Centra umělé inteligence
Výzkumníci z Evropy se snaží rozvíjet umělou inteligenci primárně na univerzitách. My tu žádné Amazony a Googly nemáme. Takže my se snažíme vyvíjet technologie v univerzitním prostředí. Mezi ty nejkvalitnější univerzity v Evropě patří univerzity primárně v Británii, ve Švýcarsku nebo v Izraeli. Tam vzniká spousta skvělých nápadů. A měli bychom se snažit vytvářet podnikatelsky přívětivé prostředí tak, aby ty myšlenky, které vznikají na univerzitách, se daly jednoduše překlopit do startupů. A z těch startupů možná v budoucnosti vzniknou evropské Apply a Googly.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
Tedy stát aby podpořil inovace, zvláště v tom oboru umělé inteligence, tak by měl usnadnit tu možnost, aby mohly vznikat startupy?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel Centra umělé inteligence
Já si myslím, že ten první úkol státu je to, aby pokročil v digitalizaci. Každá země, která chce uspět v umělé inteligenci, musí být totálně digitalizována. To znamená všechny daňová přiznání a komunikace s úřady, všechno musí být elektronicky. Ta druhá podstatná věc je, aby stát podporoval vznik nových myšlenek a vědy a výzkumu v oblasti umělé inteligence. To znamená, aby podporoval univerzitní výzkum, protože z univerzit pocházejí teď všechny kvalitní nápady, za kterými stojí umělá inteligence. A v neposlední řadě musí nastavit podnikatelské prostředí takové, aby mladí lidé byli ochotní riskovat startupy a aby rizikový kapitál, /menší/ kapitál, chtěl investovat do projektu umělé inteligence, které vznikají v Čechách.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
Eurokomisařka Věra Jourová představila před pár dny projekt, v němž půjde na vývoj umělé inteligence přes 35 miliard korun z evropských fondů. Do jakého oboru by podle vás tyto evropské peníze měla nasměrovat česká vláda, aby to dávalo smysl, abychom mohli aspirovat na kvalitní výzkum, vývoj umělé inteligence?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel Centra umělé inteligence
My se musíme snažit posunout umělou inteligenci v oborech, které jsou v České republice tradiční. Mezi ně patří kybernetická bezpečnost, máme tady tradici v oblasti kybernetické bezpečnosti, vznikly tady zajímavé firmy, například Avast minulý týden byl listován na burze v Londýně. Ale krom bezpečnosti jsme ještě silní ve výrobě, ve výrobě automobilů a v dopravě. A druhé téma, kde si myslím, že by česká vláda měla podporovat umělou inteligenci a aplikace umělé inteligence, je právě ve výrobě. My jsme silně výrobní země. Je u nás spousta fabrik, které vyrábí automobily. My bychom se měli snažit zamýšlet nad tím, jak umělá inteligence může zefektivnit výrobu v České republice.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
A už jí dnes ovlivňuje výrazně? Ovlivňuje výrazně tím pádem i trh pracovních sil?

Michal PĚCHOUČEK, zakladatel Centra umělé inteligence
Ano, ovlivňuje. Umělá inteligence a robotika mění pracovní trh ve výrobě. Spousta robotů už nahrazuje lidskou práci. /nesrozumitelé/ ptají lidé, jestli bude robotika nadále vytlačovat lidskou práci, tak já říkám, že se už nedomnívám, a to proto, že tu největší část lidské práce už robotika převzala. Já si myslím, že teďka přijde umělá inteligence v té formě softwarových systémů a aplikací a bude přebírat kancelářskou práci. Kancelářská práce vlastně všude na světě je relativně efektivní. Ale /nesrozumitelné/ umělé inteligence mají vybavení systémy dokážou většinu kancelářské práce vykonávat podstatně efektivněji.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
Michal Pěchouček, zakladatel Centra umělé inteligence na Českém vysokém učení technickém v Praze.      

Zdroj: 
ČRo Plus