Datum zveřejnění: 
8. 5. 2018

Pojmy jako nanotechnologie, nanočástice nebo nanostruktury jsou už dnes běžnou součástí našich životů. Ještě v 80. letech je ale znala jen hrstka světových vědců, mezi nimi i dnešní profesor ČVUT Anton Fojtík. Právě on bude hostem posledního Science Café Kladno před prázdninami, které proběhne ve čtvrtek 10. května od 19 hodin na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT.

Anton Fojtík je někdy označován jako otec nanotechnologií v Česku, protože jako první český vědec publikoval v roce 1983 stať o nanostrukturách. Nanotechnologiemi se zabývá už téměř 40 let. Na konci 70. let zkoumal nanostruktury v USA. V 80. letech působil v předních německých výzkumných laboratořích, jako byl Hahn-Meitner Institut v Západním Berlíně, TU Mnichov, Argon National Labolatory v USA atd. Od konce 90. let vede výzkum v oblasti nanočástic na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Večer Science Café, jehož cílem je setkávání nad vědeckými tématy v neformálním kavárenském prostředí, se zaměří právě na historii fenoménu nano, ale i na jeho potenciál pro budoucnost. Akci pořádá spolek Halda ve spolupráci s FBMI ČVUT.

Autor: 
Roman Hájek
Zdroj: 
kladenskelisty.cz