Datum zveřejnění: 
7. 5. 2018

Zastupitelé města Stříbra podpořili záměr skupiny Accolade založit na sever od města polygon zaměřený na vývoj a certifikování vozidel s autonomním řízením. Souhlasili také se záměrem upravit územní plán města tak, aby stavbu v budoucnu umožnil.

Západočeské Stříbro, které leží v ideálním středu mezi hlavními evropskými automobilkami, je i díky blízké dálnici D5 pro vznik polygonu dobrou lokalitou. "Jakmile bude polygon v provozu, přivede do Stříbra špičkové automobilové vývojáře z celé Evropy a najde v něm zaměstnání celá řada vysokoškolsky vzdělaných odborníků. Věřím, že je to pro město, stejně jako pro celou ČR, výjimečná příležitost. Vývoj aut, která se umí řídit sama, představuje možná ten nejnáročnější IT a strojírenský problém, na kterém nyní svět pracuje a my musíme být součástí jeho řešení, aby se u nás mohl dál rozvíjet špičkový automobilový výzkum a vývoj," uvedl CEO skupiny Accolade Milan Kratina.
Na projektu polygonu již nyní Accolade spolupracuje s pražským ČVUT, konkrétně s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), i s VUT v Brně, které se věnuje optimalizaci povrchů na polygonu. Zájem o rozvoj polygonu už projevilo také Centrum aplikovaného výzkumu Nevadské univerzity z USA a někteří výrobci komponentů.      

Zdroj: 
TECH MAGAZÍN