Datum zveřejnění: 
2. 5. 2018

Stovky vysokoškoláků se dnes v pražských Dejvicích sešly na slavnosti s názvem Lesamáj aneb technický dejvický majáles. Nově organizovanou oslavou studenti reagovali na Pražský Majáles v Letňanech, který se konal v sobotu. Letňanský festival totiž část posluchačů Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) a Českého vysokého učení technického (ČVUT) považuje za příliš komerční. Po vzoru Studentského Majálesu, který se konal letos pošesté v Karolinu, proto uspořádali svůj vlastní majáles v dejvickém kampusu.

Studenti se po poledni sešli před budovou elektrotechnické fakulty ČVUT v Technické ulici. Tam jim organizátoři Studentského Majálesu z Karolina předali symbolické žezlo studentských oslav - pípu na pivo. Potom účastníci průvodu přešli do Thákurovy ulice na prostranství před stavební fakultou ČVUT.

"Jsme velmi rádi, že se studenti z Dejvic rozhodli oživit svůj kampus," řekla ČTK jedna z organizátorem majálesu na Univerzitě Karlově Magdalena Voldřichová. Podle ní mají slavnosti v Karolinu a Dejvicích podobný charakter. Pořadatelé obou slavností proto předpokládají, že se obě akce v dalších letech více propojí.

"Já bych tomu děťátku lesamájovému chtěl dát do kolébky, aby vydrželo sto let," řekl při zahájení rektor ČVUT Vojtěch Petráček. "Lesamáj je nejlepší! Kéž by takto vypadal celý akademický rok!" doplnil ho rektor VŠCHT Karel Melzoch.

Podnětem pro zorganizování Lesamáje byla nespokojenost s komerčním přístupem letňanského majálesu. "Pražský Majáles je klasický hudební festival a já si myslím, že by majáles měl být hlavně o studentech a veškerá pozornost by měla být zaměřená na studenty a ne na mainstreamové kapely," řekla dnes ČTK hlavní organizátorka Lesamáje Kateřina Bednářová. V Letňanech v sobotu vystoupilo zhruba 20 různých interpretů, mezi nimi například Tomáš Klus, kapely Mandrage a Jelen nebo zpěvačka Lenny.

Na programu dnešní studentské oslavy byla hudební a divadelní představení nebo čtení poezie. K tanci a poslechu hrála třeba rock-popová kapela Holden, death-folková Minikapela, dechový showband Brass Avenue či hudebník Néro Scartch. Nechyběla volba májového Veličenstva. K sezení bylo rozmístěno množství dřevěných palety, část studentů se slunila na trávníku.

Na organizaci slavnosti máje a studentského života v dejvickém kampusu se podle Bednářové podílelo víc než 20 lidí. Chystat ji začali přibližně v únoru. Pořadatelé doufají, že se akce ujme a bude se pravidelně opakovat.

Podobně jako v Karolinu byl i vstup na dnešní majáles zdarma, na rozdíl od festivalu v Letňanech, kam návštěvníci museli mít vstupenky za 460 až 999 korun.

Zdroj: 
ČTK