Datum zveřejnění: 
2. 5. 2018

Město nechalo vylepšit čtveřici laviček na Mírovém náměstí. Dobijí mobil a lidé na nich mohou holdovat internetu.

Města šílí z nového trendu chytrých laviček, kde se člověk nejen pohodlně usadí, ale také se připojí k internetu nebo dobije mobil či tablet. Energeticky soběstačné lavičky krmené solární energií jsou rozeseté po hlavním městě a koketují s nimi i další radnice. Pořídila si je také Kadaň. Na rozdíl od ostatních ale neutratila statisíce, má vlastní prototypy za zlomek ceny.
"V nabídkách, které nám posílaly různé firmy, můžete chytrou lavičku pořídit za zhruba čtvrt milionu korun.
My jsme využili čtyř našich laviček před radnicí, vybavili je dobíjením na mobil plus 220 V a zaměřili na ně signál wi-fi," přiblížil kadaňský starosta Jiří Kulhánek. "Náklady máme minimální. Je to 16 tisíc," dodal spokojeně.
Jedná se o další vylepšení, které má nalákat místní i turisty do historického centra města. "Oživí se díky tomu prostor, lidé tu budou určitě trávit víc času," má jasno starosta. "Před radnicí máme lavičky zkušebně, když se budou líbit, rozšíříme je i před školy a na také na další náměstí. Například na Löschnerovo," doplnil.
Kadaň po chytrých lavičkách pokukovala už dříve. "Před dvěma lety na Českém vysokém učení technickém vymysleli chytrou lavičku, což byl zajímavý nápad, který se mi líbil, tak jsem podklady starostovi přeposlal," zmínil radní a příznivec chytrých technologií Tomáš Oršulák.
"Jenže byla hrozně drahá, stála snad milion korun. Dnes už je vyrábějí levněji, stále jsou ale dost drahé. Proto jsem si řekl, že to určitě může stát méně peněz," dodal. Našel si, co musí lavička mít, aby byla "chytrá", a navrhl součástky.
Tajemník úřadu pak zadal zakázku místní firmě, která musela přijít na celkové řešení, aby bylo zařízení vodotěsné a odolalo vandalům.
Kadaňské lavičky se liší nejen vzhledem a cenou, ale také tím, že je "nevyživuje" slunce, nemají totiž zabudované solární panely. Napojené jsou na elektřinu, která je kvůli kulturním akcím vedená pod dlažbou.
Chytré lavičky jsou na Mírovém náměstí k dispozici od poloviny dubna. Radnice už se za tu dobu dočkala prvních hodnocení ze strany veřejnosti, která novinku probírá na sociálních sítích.

RŮZNÉ NÁZORY

Tomáš Holan například namítl, proč radnice neinvestovala o trochu víc, aby zajistila bezdrátové nabíjení. "V dnešní době kybernetické kriminality jen blázen připojí svůj telefon do neznámého USB zařízení," napsal na Facebook.
Novou možnost naopak nadchla Věru Holcmanovou.
"Tak to je bomba. Oceňuji tento bezvadný nápad. Myslím, že to slušní turisté a místní ocení," pochválila. "Také mám ale strach z vandalů, co všechno zničí, ale městu nic nepřispějí," namítla.
"Za mě super, určitě nemá cenu předjímat, jak to někdo zničí. Kdybychom to tak dělali u všeho, tak nikdy nic nemáme. A mít nebudeme," připsal svůj zajímavý názor Josef Steiner. Při vylepšení laviček město myslelo na to, aby odolaly útokům vandalů, chrání je také dohled kamery.       
 

Autor: 
MIROSLAVA ŠEBESTOVÁ
Zdroj: 
Týdeník Chomutovsko