Datum zveřejnění: 
30. 4. 2018

Začátkem dubna se na ČVUT konal Kariérní Den Fakulty Dopravní. Zúčastnili se jej také zástupci logistické společnosti DB Schenker, kteří kromě představení společnosti mezi studenty provedli anketu zaměřenou na budoucnost dopravy.

V rámci Karierního dne na Dopravní Fakultě ČVUT se DB Schenker studentů dotazoval na budoucnost logistiky. Z výsledků ankety vyplývá, že největší potenciál mají v jejich očích některé stávající typy přepravy. Více než třetina dotázaných (37 %) totiž uvedla, že v roce 2050 bude dominantní kombinovaná přeprava, necelá pětina (19 %) pak věří v letecké přepravy. Populární drony naopak propadly, šanci mají pouze podle šesti procent dotázaných.

„Odhadoval jsem, že v otázce nových technologií, v době, kdy se sci-fi stává realitou, budou studenti více věřit dronům nebo 3D tisku. Překvapilo mě proto, že studenti vidí, stejně jako já, budoucnost hlavně v kombinované přepravě,“ komentoval výsledky ankety Ondřej Jašek, manažer železničních přeprav z DB Schenker.

Anketa přinesla zajímavé odpovědi i v otázce pohonu budoucnosti. Studenti dávají největší šanci elektromobilitě a přírodním zdrojům. Téměř polovina respondentů uvedla jako nejvíce perspektivní sluneční, vodní a větrný pohon.

„Je vidět, že nastupující generace vnímá otázky životního prostředí velmi seriózně. Určitě jde o velmi zajímavý signál,“ doplnil Jašek.

Progresivní uvažování se u mladých talentů nezapřelo ani v otázce autonomní dopravy. Samořiditelné kamiony jedoucí v konvojích by mohly dopravcům výrazně ušetřit náklady, personální kapacity a celkově snížit emise. Tímto způsobem by se nebály poslat náklad tři čtvrtiny studentů i v případě, že by šlo o cennější zásilku.

Výsledky jsou zajímavou sondou do vizí studentů, kteří budou jednou vytvářet logistickou praxi budoucnosti. Pokud si pro svou cestu vyberou logistického inovátora DB Schenker, budou to mít o to snazší.

Zdroj: 
eulog.cz