Datum zveřejnění: 
30. 4. 2018

Maker Faire Prague se bude konat o víkendu 23. a 24. června v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. Účast přislíbilo přes 150 makerů -  skupin a jednotlivců, kteří se věnují modelaření, bastlení s elektronikou, experimentům s přípravou jídel nebo jiné tvůrčí zábavě. Formát akce, který se již osvědčil v mnoha městech ve světě, umožní také v Česku vytvořit orginální platformu pro setkávání stále rostoucí komunity lidí. Organizátor představí české a slovenské makery všech generací i hosty ze zahraničí. 

„Na festivalu se představí nejen jednotliví makeři, ale také otevřené dílny všeho druhu, kde se makeři sdružují. Jsou to takové veřejné knihovny materiálů a nástrojů, kde se každý může naučit různé dovednosti, inspirovat se na workshopech, vyzkoušet nové věci a potkat lidi s podobnými zájmy,” uvedla na tiskové konferenci ředitelka festivalu Denisa Kera a programový ředitel Jiří Zemánek k tomu dodal: „Maker Faire Prague bude taková obří dílna a jarmark prototypů, kde nabídneme přes 150 projektů k vidění a vyzkoušení, přes 20 tvořivých workshopů pro děti a dospělé, 4 hackathony a spoustu zajímavých prezentací a vystoupení. Chceme propojit tvořivé lidi z různých oborů a generací a ukázat kreativitu ve vzdělávání, vědě i podnikáni.”

Na festivalu Maker Faire Prague návštěvníci mimo jiné uvidí:

Studentský kroužek, který vyrostl v projekt Talentcentrum Laborky.cz při Gymnáziu ve Slaném, bude spolu s návštěvníky akce střílet z největšího vzduchového kanónu na světě, a to až na vzdálenost 100 metrů!

Vzdělávací iniciativa IoT laboratoř ukáže mluvícího TJ bota, kterého lze programovat a učit se na něm práci s umělou inteligencí a strojovým učením.  Skupina PORG robotics, Robici a Robodoupě pak představí svoje soutěžící roboty, jak zvedají kečupy nebo hrají fotbal. BlocklyBOT zase učí děti programovat.

Nejrůznější příklady využití 3D tisku od nástrojů na čmárání v prostoru (3Dsimo), forenzních aplikací a modelů lidské lebky po brýle, pomůcky na kryptografii,  projekty pro cosplay komunitu, speciální headsety, funkční modely ponorek a letadýlek, nano-satelit i figurky pro stolní hry.

Elektrická DIY (udělej si sám) koloběžka, ale také eForce FEE Prague Formule s elektrickým pohonem, kterou vytvořili studenti ČVUT.  Jezdit se bude na originálně navržené tříkolce pro dospělé i na historických vysokých kolech ze sbírek Národního technického muzea.

Pouštět budeme meteorologické balony, vzducholodě i nano-satelity všeho druhu, které připravily různé radiomaterské kroužky a skupiny z celé republiky.

Ukážeme podomácku vyrobené programovatelné obráběcí stroje pro řezání polystyrenu, vypalování laserem nebo tisk pomocí čokolády.

Představíme největší 500 gigapixelové panorama Prahy o průměru 20 m ve spolupráci s Fujitsu, na kterou naváže VR model, ale také IoT řešení na monitorováni kvality ovzduší a další data od partnerů, BigClown and Simplecell, ale také dílen a skupin makerů.

Na workshopech se budou pájet různé sady (wITches), ale také kutit s dřevem (Kutil Junior) a dělat chemické a vědecké a experimenty (Matelab, Žádná věda).  Zapojí se do toho i partneři festivalu, a tak například obchod Conrad bude nabízet součástky na prototypování přímo na Maker Faire, u stánku Hornbachu si budou návštěvníci moct vytvořit dřevěnou motokáru, která bude soutěžit s motokárami z 3D tisku. Na workshopech společnosti BASF si každý bude moci vyzkoušet, jak se dělá papír.

Muzeum kutilství ukáže příklady kutilského umění z dob komunismu, k vidění budou ovšem i novodobé digitronky a další retrotechnologie z TESLA součástek. Nabídneme i projekt Nový život pro staré telefony a představíme skupinu Opravárna, která vám pomůže, pokud se nechcete s nějakým starým přístrojem rozloučit.

Maker Faire je globální síť festivalů, kterou vytvořila redakce časopisu Make v San Francisku. Jednotlivé akce vždy pořádají lokální organizace po celém světě. V loňském roce proběhlo 221 Maker Fairů ve 45 zemích. Celkově je navštívilo 1,5 milionů lidí.

Další informace najdete na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na sociálních sítích  Facebooku, Twitteru či Instagramu.

Zdroj: 
nanokompozity.cz