Datum zveřejnění: 
26. 4. 2018

Pražské Výstaviště přivítá 24. mezinárodní knižní veletrh a literární festival, který se bude konat v období od 10. do13. května 2018.
Čestným hostem celého festivalu bude Izrael.
Tématy letošního festivalu budou "Komiks" a "Převratné 20. století". Mezi zajímavé vystavovatele patří například nakladatelství Albatros a Brána, dále galerie Pastelka Marie Brožové, časopis Šifra, Česká biblická společnost, nakladatelství Českého vysokého učení technického, Český rozhlas a řada dalších pozoruhodných institucí.
Součástí veletrhu je také soutěž Dunaj na Vltavě, kterou pořádá Literárně informační centrum ve spolupráci se sdružením Mosty.
Jedná se o literární soutěž o nejlepší překlad. Zadáním je kapitola z knihy Ondreje Štefánika s názvem Paula a spisovateľ. Hlavní cenou je prodloužený víkend pro dvě osoby ve Vysokých Tatrách. Slavnostní vyhlášení proběhne v neděli 13. května 2018 od 13 hodin.
V rámci této velmi interesantní akce je udělování Ceny Jiřího Theinera.
Je určena žijící osobnosti nebo aktivní instituci působící v zahraničí, která svou činností významně přispívá k šíření a propagaci české literatury mimo Českou republiku. Výhra je spojena s finanční odměnu ve výši 30 tisíc korun českých.
Vyhlášení proběhne v pátek 11. května 2018. Poprvé byla cena udělena v roce 2011.      

Zdroj: 
Noviny pro grafický průmysl