Datum zveřejnění: 
24. 4. 2018

Přihlášky ještě přijímá většina vysokých škol 

O studenty musí bojovat i nejlepší veřejné univerzity

Letošní maturanti si s přijetím na vysokou školu nemusí dělat těžkou hlavu. Šance udělat přijímačky i na prestižní veřejné univerzity jsou velké. Maturují nejslabší populační ročníky a míst na školách většinou moc neubývá. Záleží jen na tom, jaké kdo má preference a nároky. Nějaké studijní místo najde v podstatě každý, kdo úspěšně složí maturitu a má vůli k vysokoškolskému studiu nastoupit. Pro letošní akademický rok přijaly veřejné vysoké školy podle dat ministerstva školství 82 procent uchazečů a vypadá to, že letos bude tento rekord pokořen. Soukromé školy berou až na výjimky v podstatě každého.
Těžší to budou mít uchazeči o studium medicíny a některých humanitních oborů. "Největší nával je vždycky na psychologii, tam míváme kolem tisíce přihlášek a bereme 65 studentů. Velmi výběrový obor jsou třeba i filmová studia: ze 134 uchazečů jich přijmeme 17. Jinak máme ale u většiny oborů méně přihlášek, což odpovídá situaci demografického poklesu," říká Daniel Soukup, vedoucí oddělení přijímacího řízení a vnějších vztahů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Celkem se na FF UK dostane zhruba každý čtvrtý uchazeč, čímž se stále řadí k nejžádanějším fakultám.
To jinde musí o potenciální studenty bojovat. Pro uchazeče jsou to dobré zprávy. Školy se předhánějí v nabídce a přihlášky stále ještě přijímají i tam, kde bylo dříve nutné odeslat je nejpozději koncem února. Kdo se tedy zatím nerozhodl, má možnost prostudovat webové stránky fakult a vybrat si některý z oborů. Do konce dubna přijímá přihlášky k bakalářskému studiu například Vysoká škola báňská v Ostravě nebo pražská Vysoká škola ekonomická.

Hlídejte si druhá kola

V těchto dnech se může stát, že přihlášky znovu začínají přijímat i školy, kteréměly původně stanovenou uzávěrku ke konci února nebo března. Kdo tedy lituje, že zanedbal podání přihlášky na zajímavý obor, nechť znovu zabrouzdá po fakultním webu a ověří si, jestli nemá ještě šanci.
Druhou etapu přijímacího řízení spustila například Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity. Uchazeči mohou do konce května podávat přihlášky na obory, jako je aplikovaná ekologie či vodní hospodářství. Kdo chce mít studijní místo jisté, měl by si ale pospíšit a s vyplněním přihlášky nečekat až do konce května. Na výše jmenované obory totiž přijímají studenty bez přijímaček, ovšem jen do naplnění kapacity. "Kritériem pro překročení maximální kapacity u bakalářských studijních oborů bez přijímací zkoušky je čas, kdy byla kompletní přihláška přijata," píše se na fakultním webu.
Jinde se dodatečné přijímací zkoušky dělat budou, ale až v září. Tak třeba již zmíněná pražská filozofická fakulta přijímá přihlášky do 19. srpna hned na dvacet bakalářských a více než čtyřicet navazujících magisterských oborů. "V kategorii bakalářských máme v nabídce například dánská studia, fonetiku, indonesistiku nebo čtyři překladatelské obory – francouzštinu, němčinu, ruštinu a španělštinu," vyjmenovává Daniel Soukup s tím, že obory pak může student dle libosti kombinovat. "Můžete si podat i několik přihlášek, a když uspějete u zkoušek na více oborů, u zápisu do studia si potom vyberete, jestli chcete například indologii studovat společně s tibetanistikou, s romistikou, anebo třeba s etnologií."
Termín pro podávání přihlášek prodloužili i na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Do konce školního roku je možné podat přihlášky na rozličné obory – třeba na astrofyziku nebo audiovizuální tvorbu.

Kde je přijetí jisté

Vybírat mohou stále i ti, kteří chtějí mít přijetí ke studiu stoprocentně jisté. Řada vysokých a vyšších odborných škol si mezi studenty nebude příliš vybírat a vezme je bez přijímaček. Zdaleka přitom nejde jen o školy soukromé. Některé si ale stanovují podmínky. Tak například Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze přijme bez přijímaček každého, kdo bude mít na maturitním vysvědčení jedničku z matematiky, případně doloží, že uspěl v některé z matematických či fyzikálních olympiád nebo dosáhl na výročních vysvědčeních průměrné známky z matematiky do 1,25 a z fyziky do 1,5.
Podobné, i když většinou méně přísné podmínky si stanovují i další technické fakulty. "Přijímací zkouška je prominuta uchazečům, kteří vykonali maturitní zkoušku z matematiky nebo fyziky, anebo také těm uchazečům, kteří mají průměr z maturity do 3,00 včetně," píše děkan Fakulty strojírenství Vysoké školy báňské Ivo Hlavatý.      

Autor: 
Lidové noviny
Zdroj: 
Lidové noviny