Datum zveřejnění: 
23. 4. 2018

Minulý týden ve středu oficiálně zahájil činnost Svaz moderní energetiky. Svaz moderní energetiky má spojit jednotlivé části moderní energetiky, jako jsou obnovitelné zdroje, akumulace energie, kombinovaná výroba elektřiny a tepla, elektromobilita nebo nastupující digitální řešení. Jeho cílem je otevřít prostor pro rozvoj nových technologií, které zvýší konkurenceschopnost domácí ekonomiky, zlepší životní prostředí a nabídnou prostor pro uplatnění inovací.

Svaz moderní energetiky ČR plánuje proaktivně vstoupit do závěrečné fáze přípravy Zimního energetického balíčku EU s cíli pro příští desetiletí, a především do národní debaty o implementaci klíčových impulsů. Ve spolupráci s inovativními firmami v Česku se chce zaměřit na podporu samovýroby elektřiny, rozvoj akumulace energie, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací.

Dalším cílem Svazu je otevření nadčasové debaty o cílech Státní energetické koncepce.

Zakládajícími členy jsou Aliance pro energetickou soběstačnost, Asociace pro akumulaci a baterie AKU-BAT CZ, Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla COGEN Czech, Česká technologická platforma pro Smart Grid a Solární asociace. Akademickou sféru ve svazu zastupují Univerzitní centrum efektivních budov ČVUT v Praze a Centrum ENET při VŠB – TU Ostrava. Svaz bude také spolupracovat s experty z Fakulty elektrotechniky VUT v Brně.

Výkonný tým Svazu moderní energetiky tvoří Martin Sedlák (programový ředitel) a Tomáš Buzrla (výkonný ředitel). Členy představenstva jsou Marek Lang (Aliance pro energetickou soběstačnost), Josef Jeleček (COGEN Czech) a Jan Fousek (AKU BAT CZ).

Zdroj: 
tretiruka.cz