Datum zveřejnění: 
18. 4. 2018

VĚDECKÁ KAVÁRNA

Popularizační projekt Science Café, který po republice připravuje pro veřejnost přednášky a diskuse na zajímavá odborná témata, pořádá dnes navečer několik setkání s odborníky.
Například v Jindřichově Hradci v kavárně Caffé Della Cittá se uskuteční debata na téma klimatu a počasí. Bude možné ptát se na to, co víme o atmosféře, jaký je rozdíl mezi podnebím a počasím, proč předpovědi počasí ne vždy vycházejí a co víme o možném vývoji klimatu v příštích letech a v desetiletích.
V Písku, v Pí local clubu, bude připravena přednáška o kouzlech kvantové fyziky, na níž se návštěvníci mimo jiné dozvědí, že vakuum ve skutečnosti není prázdnota, ale může být plné energie, a ta se dokonce dá využívat.
Zítra v podvečer je zase vKladně, v atriu Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, připraveno téma o prevenci rakoviny děložního čípku. Tento druh nádoru stále patří k těm, o nichž má veřejnost malé povědomí. Návštěvníci přednášky se dozvědí fascinující historii poznání, že tento nádor je virového původu, mohou se ptát, jak účinné jsou současné vakcíny proti němu a zda by se měli očkovat i muži.
Za připomenutí určitě stojí také beseda plánovaná na příští úterý, 24. dubna,vNovémStrašecí v kavárně Kaffka.
Tady bude tématem rychle se rozvíjející obor antropozoologie, který zkoumá vztahy mezi lidmi a zvířaty. Tedy jaké postavení mají zvířata ve společnosti, jak se v historii vztahy mezi lidmi a zvířaty vyvíjely, i to, jaký vliv mají zvířata na lidské chování.

Zdroj: 
Lidové noviny