Datum zveřejnění: 
18. 4. 2018

Ve středečním tisku se dočtete, že se kvůli novým pravidlům prodlužují čekací doby na kontroly STK. Deník Právo píše, že letní tábory pro děti jsou čím dál dražší, ty nejžádanější mohou vyjít až na osm tisíc korun. Hospodářské noviny se zaměřily na změny v obsazení Ústavního soudu, které chystá jeho předseda Pavel Rychetský. Výběr zpráv pro vás připravil Radiožurnál.

Na Českém vysokém učení technickém vyvíjejí prototyp bytu, který by dokázal v případě nouze přivolat svému majiteli pomoc. Dočtete se v Lidových novinách. Určený má být hlavně pro seniory nebo lidi s omezenou možností pohybu. Pomocí čidel a senzorů dokáže sledovat spotřebu vody, energií, ale i třeba kvalitu spánku.

Vynález by tak mohl přinést radikální změnu v péči o staré nebo nemocné lidi. Díky podobným technologiím by totiž mohli zůstat doma co nejdéle - i když se už kvůli stáří nebo nemoci nemůžou moc hýbat a hrozí, že třeba upadnou nebo se jim udělá špatně. To všechno by dokázaly chytré byty ohlídat a včas zavolat pomoc. Řešením by mohla být podobná zařízení i pro nepohyblivé lidi. Díky speciálním brýlím by si dokázali otevřít okno, zapnout televizi nebo pustit topení.

Autor: 
Kateřina Součková
Zdroj: 
irozhlas.cz