Datum zveřejnění: 
16. 4. 2018

Jednotlivé části moderní energetiky v Česku, mezi které patří obnovitelné zdroje, akumulace energie, kombinovaná výroba elektřiny a tepla, elektromobilita nebo nastupující digitální řešení, spojí nově vznikající Svaz moderní energetiky. V pondělí to oznámil Martin Sedlák ze sdružení Aliance pro energetickou soběstačnost, který bude programovým ředitelem svazu.

ákladním cílem Svazu moderní energetiky ČR je zajistit dobré podmínky pro technologický růst české ekonomiky. Naše úsilí bude rámovat snaha o to, aby domácí ekonomiku poháněly moderní zdroje energie, mezi které však nepatří pouze elektrárny nebo teplárny, ale také energetické služby nebo využití virtuálních řešení," uvedl Sedlák.

Svaz chce mimo jiné proaktivně vstoupit do závěrečné fáze přípravy takzvaného Zimního energetického balíčku Evropské unie nebo otevřít debatu o cílech tuzemské Státní energetické koncepce. Zakládající asociace svazu se domnívají, že by měla více počítat s dynamickým vývojem technologií a jejich cen v různých scénářích, které zvládnou pružně reagovat na nástup nových řešení.

"Klíčové bude zajistit spolehlivé a dostupné zásobování energií pro všechny kategorie odběratelů při zachování požadavků na čistotu ovzduší, energetickou nezávislost a dlouhodobě nízké ceny," dodal Sedlák.

Zakládajícími členy svazu jsou Aliance pro energetickou soběstačnost, Asociace pro akumulaci a baterie AKU-BAT CZ, Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla COGEN Czech, Česká technologická platforma pro Smart Grid a Solární asociace. Akademickou sféru zastupují Univerzitní centrum efektivních budov ČVUT v Praze a Centrum ENET při VŠB - TU Ostrava. Svaz bude také spolupracovat s experty z Fakulty elektrotechniky VUT v Brně.

Výkonný tým svazu tvoří kromě Sedláka také předseda představenstva Solární asociace Tomáš Buzrla, který bude výkonným ředitelem nového uskupení. Členy představenstva svazu pak budou Marek Lang z Aliance pro energetickou soběstačnost, Josef Jeleček z COGEN Czech a Jan Fousek z AKU-BAT CZ.

Zdroj: 
investicniweb.cz