Datum zveřejnění: 
16. 4. 2018

Portál Mapotic.com poradí, na které železniční přejezdy v České republice si dát pozor. Cestování po Praze ulehčí server Transport.felk.cvut.cz. Potřebu se každý den radovat pak připomene web Comiuděláradost.cz.

V Česku existuje 7 961 železničních přejezdů. Řada z nich je pro řidiče a další účastníky dopravy velmi nebezpečná. Jejich seznam najdete na interaktivním mapovém portálu Mapotic. Data mu poskytla Drážní inspekce.

Mapa obsahuje 340 přejezdů, na kterých se v posledních pěti letech stalo nejvíce nehod s následkem smrti nebo zranění. Nehody bez zranění nejsou na mapě evidovány.  

Na mapě máte možnost filtrovat přejezdy podle počtu nehod za posledních pět let. V podrobnějším filtru  lze vybrat přejezdy podle kraje, zabezpečení přejezdu a konkrétního roku. V detailu každého místa jsou uvedeny další informace, jako je počet usmrcených či zraněných lidí, přesná poloha, označení a kilometr přejezdu či způsob jeho zabezpečení.

A ještě jedné interaktivní mapě se budeme věnovat. Díky službě Analýza dopravní dostupnosti mají možnost Pražané zjistit, jak dlouho jim bude pomocí MHD, na kole či autem trvat cesta z bodu A do bodu B v aktuální dopravní situaci.

Jde o pokročilý nástroj, který provozuje ČVUT a umožňuje analyzovat síť městské hromadné dopravy v okolí. Kliknutím do mapy si vyberte výchozí pozici. Poté kurzor myši umístěte tam, kam chcete jet a sledujte, jak je možné se na místo dostat. V panelu máte možnost analyzovat, jak složitý přesun bude. 

U MHD najdete dojezdový čas, počet přestupů a počet různých spojení v příštích 20 minutách. V případě automobilu zjistíte nejen počet kilometrů a čas potřebný pro přesun, ale také přibližnou spotřebu paliva. Vydáte-li se na cestu na kole, potom se objeví informace o převýšení a tělesné námaze (množství energie, kterou je zapotřebí vynaložit). 

 

Autor: 
Jakub Dvořák
Zdroj: 
idnes.cz