Datum zveřejnění: 
15. 4. 2018

Zatímco ještě v těchto dnech se kvůli uzavření rozhledny vrací někteří turisté z Kosíře s protáhlým obličejem, již brzy by se to mělo změnit. Mikroregion Kosířsko, vlastník stavby, totiž dodržel slib a nechává rozhlednu opravit. Již v těchto dnech pracují na stavbě dělníci.

"S největší pravděpodobností pak rozhlednu opět zpřístupníme k 1. červnu. Zatím se nevyskytly při opravách problémy, vše jde podle plánu," uvedla starostka Těšetic a předsedkyně mikroregionu Hana Rozsypalová.

Pro ni i další kolegy z okolních obcí by zakončením oprav skončilo více než roční martyrium. Právě loni v únoru totiž mikroregion nechal rozhlednu uzavřít. Po necelých čtyřech letech provozu.

Důvodem byly podle tehdejšího vyjádření mikroregionu konstrukční vady. A nejistá statika.

„Oprava schodiště, která se bude nyní realizovat, jde za provádějící firmou.Něco je v záruce, kdo co opomněl, co je prováděcí věcí a co projekční, to vše musíme dořešit,“ řekl starosta Olšan u Prostějova, Milan Elfmark, který je zároveň místopředsedou regionu.

Nakonec se obce na opravách dohodly s firmou Navrátil.

Zástupci mikroregionu se pak v minulosti setkávali s nepříjemnými dotazy ze strany turistů. Museli čelit otázkám k otevření rozhledny a podle slov Hany Rozsypalové také negativním reakcím. Podobné zkušenosti má pak také Zdeněk Balcařík ze smržického Klubu českých turistů.

"Spravujeme vrcholovou knihu na Kosíři. Lidé hodně nadávají, že přišli na Kosíř a našli rozhlednu zavřenou," uvedl. To, že se uzavření rozhledny a jedné z dominant okolí blíží ke konci, pak kvitoval.

Jednání kolem znovuotevření této turistické destinace trvala zhruba rok. Stejně jako spekulace nad tím, jakým způsobem nově rozhledna bude fungovat.

Důvodem byl právě původní posudek vypracovaný na ČVUT, který byl příčinou uzavření stavby. Mluvilo se třeba o tom, zda budou pro turisty platit do budoucna omezení.

"Určitě nějaké omezení počtu lidí současně pobývajících na rozhledně bude. Zatím ale není nic vyřešené smluvně, teprve tuto věc doladíme," vysvětlila Hana Rozsypalová.
 

Autor: 
Michal Sobecký
Zdroj: 
prostejovsky.denik.cz