Datum zveřejnění: 
13. 4. 2018

Do léta by měl padnout rozsudek v kauze zříceného mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Předpokládá to soudkyně Hana Doubková. Ve čtvrtek pokračovalo jednání výslechem znalců. Podle jednoho z nich byla zásadní chyba neexistence projektové dokumentace na bourací práce.
Jak uvedl znalec v oboru bezpečnosti práce ve stavebnictví Petr Osička, stavba i bourání musejí být proveditelné, to znamená i bezpečné, a za to jednoznačně zodpovídá projektant. Koordinátorka bezpečnosti práce podle něj nepochybila, protože nikdo neprohlásil, že most bezpečný není. "Kontrolovala, aby něco nespadlo z mostu na dělníky pod ním, ne aby nespadl most," řekl Osička.
K soudu přišel znovu znalec z VUT Brno Ladislav Klusáček, který i přes dodatečně předložený nákres dřevěných podpor trval na původních závěrech. Z nákresu podle něj není jasné, že jde o most ve Vilémově.
Podle jeho slov měla být nejpozději po odtěžení násypu u podpěry mostu klenba celoplošně podepřena a podpěra aktivována například klíny, přičemž parametry podpěry měly být uvedeny v realizační dokumentaci stavby.
Soud očekává znalecký posudek z ČVUT k vlivu projektové dokumentace na pád mostu, který má do konce dubna předložit obhajoba. Ta požaduje předvolat další dva svědky, soud chce vyslechnout oba dělníky, kteří se zraněními přežili. Jeden již před soudem vypovídal, druhého se zatím nepodařilo najít.
Neštěstí ze září 2014, v jehož důsledku zemřeli čtyři lidé, projednává soud v Havlíčkově Brodě od loňska. Deseti obžalovaným hrozí až desetileté tresty odnětí svobody.      

Zdroj: 
Právo