Datum zveřejnění: 
13. 4. 2018

Soud týkající se pádu vilémovského mostu v září 2014 se pomalu blíží do finále. Soudkyně Hana Doubková chce celý případ, při němž zemřeli čtyři lidé, uzavřít do letošního léta.       

 Když včera začínalo u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě další kolo přelíčení ohledně tragického pádu silničního mostu ve Vilémově, upozornila soudkyně Hana Doubková všechny přítomné, že příště už se může dostat i na závěrečné řeči.
Jenže ve chvíli, kdy na konci jednání sumarizovala, koho bude muset na 10. května předvolat, bylo jasné, že nic takového není reálné.
Před soudem by za necelý měsíc měli přednést svá svědectví čtyři lidé. Nechybí mezi nimi ani dva slovenští dělníci, které most v září 2014 zavalil a kteří tragickou nehodu přežili.
Jeden z obhájců pak navíc hodlá předložit další znalecký posudek, tentokrát od odborníků z pražského ČVUT, a ty také předvolat k výpovědi. Posudek má být zpracován na téma vlivu projektové dokumentace na pád mostu. "Byl zadán proto, že znalci se ve svých názorech liší. Proto považuji za vhodné, aby se třetí znalec přiklonil na jednu, nebo druhou stranu," pronesl advokát Marek Ječmen.
Podle jeho slov by měl být posudek hotový do konce dubna. Jeho vypracování zadával na konci ledna, kdy dostal od svých klientů svolení. "Považuji to z vaší strany za procesně neférové jednání," vytkla mu však tento postup soudkyně, pro niž byl vznik nového posudku novou informací. Ani to jí však nezabránilo v tom, aby advokátům i obžalovaným oznámila, že chce případ, který se u soudu začal rozplétat loni 4. května, rozřešit do letošního léta.

Co šlo poznat a kontrolovat?

Při včerejším líčení vypovídal zejména soudní znalec v oblasti bezpečnosti práce Petr Osička. Podle jeho názoru koordinátorka bezpečnosti na stavbě Marie Hubková, která je mezi deseti obžalovanými, nepochybila. "Nemohla detekovat, že se most zřítí. Nemá na to potřebnou kvalifikaci," pronesl Osička.
Podle něj zodpovědnost za postup při provádění bouracích prací nese zejména autor projektu. Ten měl u nosných prvků určit, jak se mají bezpečně odstranit. Tento postup pak měl být zanesen v dokumentaci bouracích prací, podle níž měli dělníci na stavbě postupovat. Jenže ta s největší pravděpodobností nevznikla. "To, že taková dokumentace neexistovala, bylo zásadní chybou," pronesl Osička.
Koordinátorka bezpečnosti práce proto podle něho nepochybila, protože nikdo neprohlásil, že most není bezpečný. "Proto na něj mohl vjet bagr a mohli pod ním pracovat lidé. Koordinátorka bezpečnosti mohla pouze kontrolovat, aby něco nespadlo z mostu na dělníky pod ním, ne aby nespadl most," dodal Osička.
Kromě něj vypovídal ještě soudní znalec z VUT Brno Ladislav Klusáček. Ten znovu zopakoval své závěry, které už přednesl při předchozích jednáních. Za pád mostu podle něj může odtěžení zeminy u paty mostu a nedostatečné podepření jeho klenby. Destrukce mostu se podle znalce rozvíjela desítky sekund až jednotky minut. "Odpovědné osoby mohly vznikající nebezpečí poznat a varovat dělníky pracující pod mostem," pronesl už dříve Klusáček.
Most ve Vilémově se zřítil v září 2014, v tu chvíli pod ním pracovalo šest dělníků. Čtyři zemřeli v sutinách, dva byli zraněni. Na lavici obžalovaných sedí celkem deset lidí. Hrozí jim vězení od tří do deseti let.       

Autor: 
František Jirků
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes